След случай на COVID-19 в Спешното, тестваха 48 медици в Кърджали – всички са отрицателни!

След случай на COVID-19 в Спешното, тестваха 48 медици в Кърджали – всички са отрицателни!

Извършена е дезинфекция на линейките и ЦСМП 48 спешни медици в Кърджали са изследвани за доказване на SARS-COV-2 (COVID –Извършена е дезинфекция на линейките и ЦСМП


48 спешни медици в Кърджали са изследвани за доказване на SARS-COV-2 (COVID – 19) инфекция чрез PCR (Polymerase Chain Reaction) метод, който към момента е приет за „златен стандарт“ в лабораторната диагностика на този патоген. Резултатът – всички проби са отрицателни.
Тази добра новина съобщиха за 24rodopi.com тествани медици от Центъра на спешна медицинска помощ (ЦСМП). През уикенда е извършена дезинфекция на всеки квадратен метър в Спешния център, а така също и всяка линейка, уточниха работещите в ЦСМП.
Тествани в понеделник ще бъдат и останали 12 „спешни“ служители.
Преди това им правени бързи тестове, всички са отрицателни.
Припомняме, че 3 кърджалийки са заразоносители в момента – служителка в ЦСМП, лекарка  от София, която е пристигнала да види близките си в Чернооченско и Кърджали, и 36-годишна жена, която е настанена в пловдивска болница.
В понеделник заедно с 12-те спешни медици, повторно PCR изследване ще бъде направено на служителката от Спешния център, която е под карантина.
Има ли връзка между трите случая и откъде дойде коронавирусът в Кърджали – четете по-късно в 24rodopi.com
Междувременно проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Национални оперативен щаб, заяви, че „при положение, че продължи тенденцията случаите да се увеличават, и ако имаме затруднения в ликвидирането на новите пет огнища и регионалните болници не могат да приемат всички болни, тогава ще предложа някои от мерките да се върнат“.
„Най-важното е да не се намалява броят на изследванията и да се наблюдава за първи симптоми, особено в затворени трудови колективи“, каза в ефира на бТВ проф. Кантарджиев. Той призова да не се събират много хора на затворено място.
Според него носенето на маски пази в различен процент. „Вирусът винаги е в частица слюнка и в дихателна система, маската намалява вероятността да се заразим. Количеството вирус има отношение към това каква ще е степента на инфекцията“, обясни медикът.
Маските от плат по-лесно се приготвят и по-лесно се дезинфекцират чрез гладенето с ютия, каза той и добави, че медицинските маски се дезинфекцират в микровълнова печка с чаша вода за две минути. Той посъветва и да се събуват обувките, когато се влиза вкъщи.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0