След скандала в Гърция, разкритие пред 24rodopi.com: Фалшивите сертификати за ваксиниране идват от София, цената  – 300 лева!

След скандала в Гърция, разкритие пред 24rodopi.com: Фалшивите сертификати за ваксиниране идват от София, цената – 300 лева!

„Фалшивите сертификати за ваксиниране се издават в София. По куриер сертификатът стига до поръчалия го в съответния район на страната. Цената е 300 ле

„Фалшивите сертификати за ваксиниране се издават в София. По куриер сертификатът стига до поръчалия го в съответния район на страната. Цената е 300 лева“, това разкрива пред 24rodopi.com кърджалиец, който е преговарял с посредник за „документа от лабораторията, с който може да се пътува зад граница“.

Сертификатът бил необходим на млад мъж, за да започне работа като сервитьор в голямо кърджалийско заведение, в което другите от персонала били ваксинирани, а така и за пътуване в Гърция за почивните дни около 6 септември. Той се отказал от услугата в последния момент.

Гръцката полиция започна мащабно разследване, част от което е случай със сертификати за ваксиниране, издадени от България, тъй като има съмнение, че сред тях има фалшиви, съобщава БНР. Вчера парламентът в Атина прие промяна в закона, като за издаване на фалшив сертификат глобата е 5 хиляди евро и наказателна отговорност.

От единичен случай с издадени фалшиви сертификати в град Козани разследването на полицията обхвана вече цялата страна. Под съмнение са здравните документи на медицински служители в държавни болници в Солун, Кавала, Санторини, Драма и още няколко области. За да останат на работа, част от тях са представили сертификати за ваксиниране от България.

Журналистическо разследване на телевизия „Опен“ съобщава, че някои от разследваните медици са били на работа на датите за поставяне на дозите в България. Други са представили документ за наличие на антитела след преболедуване на коронавируса, без да са излизали в болнични по това време.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0