След решението на Върховния съд: Кърджалийци доплащат таксата за битови отпадъци за 2020-та и 2021-ва, но без лихви!

„Твърденията на предишния областен управител, че е спестил 16 милиона на гражданите на Кърджали не кореспондира с истината“

„Твърденията на предишния областен управител, че е спестил 16 милиона на гражданите на Кърджали не кореспондира с истината“, заяви кметът Хасан Азис
Новият размер на таксата за битови отпадъци влезе в сила в Кърджали.

Частично обаче ще се освободят задължените лица за периода 2020-2021 г., като сумата е в размер на натрупаните до момента лихви за разликата между платеното и допълнително начисленото. Отстъпката от 5% пък да се дава на лица, изплатили изцяло задълженията за такса битови отпадъци за 2020 г. и 2021 година.

Това предложение на кмета на Кърджали Хасан Азис бе разгледано и гласувано на сесията на Общинския съвет в четвъртък. Точката бе под №2 в Дневния ред на разпоредителния орган.

Преизчисляването на задълженията за такса битови отпадъци за 2020-та и  2021-ва година се налага след като Върховният административен съд отмени решението на съда в Кърджали, с което новият размер на таксата бе отменен. Така решението за увеличението на налога влиза в сила със задна дата, от 1-ви януари 2020-година.

Добросъвестните данъкоплатци, погасили в срок такса битови отпадъци за двете години, да не дължат лихви върху сумите, които трябва да доплатят на община Кърджали. Освен това при доплащането ще се ползва и отстъпката от 5 процента, решиха общинските съветници по предложение на кмета Хасан Азис.

„Твърденията на предишния областен управител, че е спестил 16 милиона на гражданите на Кърджали не кореспондира с истината“, заяви д-р инж. Хасан Азис. Според него кърджалийци са били лишени от тези пари, които е трябвало да получат под формата на услуги. Според сметките на кмета с тези 16 милиона лева е можело да бъдат изградени 40 детски площадки, да се направят 10 километра кръпки по пътищата и 10 километра тротоари.

„С тези 16 милиона лева град Кърджали можеше да има 20 километра нови асфалтирани улици. В селата можехме да имаме още 20 километра асфалтирани наново улици и пътища. Освен това щяха да ни останат около 1 милион лева за осветление. Ето това спести бившия областен управител на общината ни“, каза д-р инж. Хасан Азис.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0