След отварянето на „Маказа“, Кирково се съживи! Гърците харчат евро за пелети, тухли и… хазарт

След отварянето на „Маказа“, Кирково се съживи! Гърците харчат евро за пелети, тухли и… хазарт

Кирково се съживи след отварянето на ГКПП „Маказа“ и отпадането на задължителната карантина. Гърците отново щурмуваха

Кирково се съживи след отварянето на ГКПП „Маказа“ и отпадането на задължителната карантина. Гърците отново щурмуваха родопската община, а евро се харчи най-много за пелети, строителни материали и… хазарт. Това разказаха за 24rodopi.com търговци в най-близкия общински център до границата с Гърция.
„Вдигнаха се бариерите и веднага се усети разликата. И на нас ни беще домъчняло, и на гърците. Най-високи обороти се правят в строителните магазини. Съседите се запасяват масово и с пелети за зимата. Игралните зали също са пълни“, разкриха търговци.
Всички обаче са категорични, че не е същото като отпреди година по същото време. До известна степен това се обяснява и с проверките на граничния пункт, по-бавното преминаване и образуването на колони от автомобили, след като и румънците тръгнаха към Бяло море. По-малко жители на региона пък се отправят към плажовете при съседите.
„Много от сезонните работници изчакват, за да видят как ще се развие ситуацията с епидемията, преди да тръгнат към държави от Западна Европа“, коментира за 24rodopi.com кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.
Около 400 жители на региона са били под карантина от началото на извънредното положение. Най-много са били те в Бенковски – около 280 души. Всеки ден пристигат и изселници от Турция, които спазват задължителната карантина.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0