След извънредното положение: Полицаи заляха съда със стотици дела „Нощен труд“

След извънредното положение: Полицаи заляха съда със стотици дела „Нощен труд“

Съдилищата заработиха в нормален режим след извънредното положение и… бяха залети от дела от служители на МВР заради „Но

Съдилищата заработиха в нормален режим след извънредното положение и… бяха залети от дела от служители на МВР заради „Нощен труд“. Десетки са заведените искове в Смолян само през месец юни, установи проверка на „Родопи voice“. Те са както от служители на Областната дирекция на МВР, така и на „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“. В Родопите подобен род дела са стотици.
В тях униформените настояват да им бъде преизчислен нощния труд, ведно с лихвата. Всички дела пък биват спечелени от служителите на МВР, а съответните ведомства трябва да им заплатят необходимото.
Исковете са за различни суми-от 1500 до над 2300 лева, за различни часове нощен труд.
Както вече писахме, истински порой от дела се изсипа в съда срещу Главна дирекция „Гранична полиция“ още през месец декември м.г. 20 служители на ведомството от Родопите потърсиха по съдебен ред полагащото им се възнаграждение за извънреден труд. Полицаите работили в 12-часови графици, от 22 до 6 часа сутринта. Те настояват за допълнително възнаграждение, чрез преизчисляване на положения труд, ведно с мораторна лихва. Всички служители спечелиха делата в Районния съд в Девин. Магистратите отсъдиха Министерството на вътрешните работи да изплати на служителите между 594 и 1700 лева за извънредно положения труд. Както и лихви. Главна дирекция „Гранична полиция“ трябва да изплати на двадесетте си служители общо 29 231 лева.
Над 400 са делата от страна на служители на „Гранична полиция“, опериращи на територията на Родопите, посочиха от синдикалните организации на МВР за „Родопи voice“. 65 пък са само от служители на Областната дирекция на МВР в Смолян.
Става въпрос за едночасовата почивка при 8-часов нощен труд. Поради факта, че полицаи са в непрекъснат режим, то заведените искове са именно за заплащане на този един час полагаема почивка. „Преди това бе регламентирано, но в нова наредба отпадна. Заведохме иск пред Върховния административен съд за отмяна. Изключително много са делата от страна на колеги. В болшинството те се печелят. Дори вече има внесени изпълнителни листове в дирекциите за изпълнението им“, посочиха от синдикално сдружение „Защита“.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0