След изборите Тома Биков протестиращ ли ще стане или ще го вземат на работа в „Шпигел“!?

След изборите Тома Биков протестиращ ли ще стане или ще го вземат на работа в „Шпигел“!?

Изхождайки от фактите – за да стане депутат от ГЕРБ Тома Биков най-много е грачел и храчел срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, питанка

Изхождайки от фактите – за да стане депутат от ГЕРБ Тома Биков най-много е грачел и храчел срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, питанката е дали същият Биков след изборите ще стане протестиращ или ще го вземат на работа в „Шпигел“.

От Медийна програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ отправиха остра критика към депутата от ГЕРБ Тома Биков заради негово изказване срещу медиите в Европа, като обявиха, че сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България. Народният представител обяви, че в европейските медии има „директно платени публикации от българи“. Повод за коментара му станаха редицата статии в западни медии, в които се посочват корупционни скандали в страната, припомня „Дневник“.
„Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки. Европейските медии също вземат пари“, каза Биков.
На страницата си във „Фейсбук“ от близката до Християндемократическия съюз на Ангела Меркел Медийна програма за Югоизточна Европа отрекоха германски медии да са взимали пари за статии, особено свързани с България. От организацията пишат още, че като член на парламентарната комисия по културата и медии са отправили покана към Биков за разговор, но той така и не отговорил.
„С удоволствие щяхме да Ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия, никой не взима пари, за да прави репортажи – особено за текстове относно България“, пишат от медийната програма.
От своя страна брюкселският сайт „Euractiv“ потърси за коментар редакциите на „Дойче Веле“, „Шпигел“, „БиБиСи“, „Гардиън“, „Евронюз“, „Политико“ и „ИЮОбзървър“. От там категорично отрекоха, че публикациите им за България са платени, като подчертават, че подобни практики са им чужди. Западните медии допълват, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните им задължения и на журналистическата етика.

Гафът на Биков е голям. Вреди и на Бойко Борисов, и на ГЕРБ, и на България. Логично е да хване пътя на оня бивш вече депутат от ГЕРБ, който заплашваше журналисти. А в ГЕРБ, ако наистина са толкова голяма армия, да се огледат за по-читави в изказа и за по-харизматични активисти.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0