Слагаш бойлер, пада стената?! Съвет: Не продавайте панелките, по-качествени са…

Слагаш бойлер, пада стената?! Съвет: Не продавайте панелките, по-качествени са…

Не продавайте панелните жилища, по-надеждни са от… новото строителство във "Възрожденци"! Съвет на брокери към кърджалийци, ре

Не продавайте панелните жилища, по-надеждни са от… новото строителство във „Възрожденци“!
Съвет на брокери към кърджалийци, решили да се сдобият с нов апартамент в никнещите като гъби кооперации в най-големия квартал в областния град.
Строителството в Кърджали започна да „отхапва“ все повече зелени територии. Десетки са откритите площадки край Водното огледало във „Възрожденци“. Проблемите в квартала започват да стават все по-осезаеми с липсата на свободни терени. Нови кооперации се вдигат между съществуващите от десетилетия блокове. Фрапантни са и примерите в централната част. Там около една сграда вече са изникнали осем нови кооперации, а тепърва има частни имоти, които също са запланувани за строителни площадки.
„Въпреки качеството, повечето млади хора предпочитат ново строителство. За разлика от по-възрастните и опитни клиенти, които залагат на старото, независимо дали става въпрос за панел или тухла. Освен това, старите блокове имат по-добро разпределение на стаите, квадратурата също е по-подходяща, докато при новите кооперации това не е така“, коментират брокери на недвижими имоти.
Строители пък твърдят, че при новите кооперации е необходимо поне 1-2 години жилищата да стоят празни, за да изсъхне бетонът и мазилката. А това не се случва. Хората чакат Акт 16 и веднага се нанасят, а с това започва и къртене и доремонтиране по всеки вкус.
„Имахме случай на паднала вътрешна стена в нова кооперация във „Възрожденци“, в района на 100-тните блокове. След монтаж на бойлер“, посочват от строителна бригада, специализирана във вътрешни ремонти.
Нищо обаче не спира размаха на строителството в областния град. Малки кооперации изникват между блоковете, други са планувани, при трети вече се наливат основите.
Във вилните зони над квартала също кипи строителство. Десетки са вече новите сгради над СУ“П.Р.Славейков“ и край „Сердика“. Камиони, багери и друга тежка техника пък разрушават съществуващата пътна инфраструктура. Поражения след изкопите по пътищата край новите кооперации са видими дори години след приключване на строежа.
Едновременно с прекомерното застрояване възниква и проблемът с липсата на паркоместа. Паркингите, строени заедно с панелните кооперации, не могат да поемат автомобилите на новите собственици на жилища в малките блокчета, 90% от които не разполагат с подобни, а гаражите са съвсем скромен брой.
На снимката: „Възрожденци“ – по-грозният (вече е така) квартал на Кърджали. Тук ще се окаже, че старото строителство е много по-качествено от новото. Казват го експертите…
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0