Слави отказа да прави кабинет на задкулисието и „Избори“ стана мръсна дума!? Не, това е „диетата“ за всяка власт

Слави отказа да прави кабинет на задкулисието и „Избори“ стана мръсна дума!? Не, това е „диетата“ за всяка власт

„Има такъв народ“ да управлява България, но без пазарлъци с ГЕРБ, БСП и ДПС. Това поискаха избирателите на партията на Слав

„Има такъв народ“ да управлява България, но без пазарлъци с ГЕРБ, БСП и ДПС. Това поискаха избирателите на партията на Слави Трифонов на 4 април. С условието „в никакъв случай с партиите на статуквото“ други гласоподаватели пратиха в 45-ото Народно събрание „Демократична партия“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Така се оказа, че партиите на Промяната разполагат с 92 народни представители, а за кабинет на Промяната са необходими 121 депутата.

121 92 = на задкулисни пазарлъци за осигуряване на мнозинство или нови избори.

Трифонов избра новите избори и… „Избори“ стана мръсна дума.

 

*

„За нас властта не е самоцел“ – това нещо сте го чували стотици пъти. Обикновено от хора, за които участието в политиката е важно като слънцето и водата. И същите тези най-много ги е страх от избори.

Честен и прозрачен вот е пътят към съграждане на демокрацията. Всичко останало е окопаване и преяждане с власт. Избори не е мръсна дума, това е „диетата“ за всяка власт, която от тлъстини обикновено прераства в тоталитарно управление. Знаете какво означава това-един заповядва, всички останали изпълняват. Демокрацията в България бе превърната в „парламентаризъм на концесия“. Всеки може да се напазарува, даде под наем и т.н. чудатости с наша марка.

Сега всички се надпреварват да обясняват как не трябвало да има нов вот. Трябвало да се спасява държавата. От кого? След като същите заклинатели бяха по един или друг начин в управлението в последните 15 години, някои дори и по-дълго. Самата мантра „спасяване“ е признанието за личния неуспех до този момент. Политическо харакири.

Стабилен кабинет в тази конфигурация на Народното събрание не може да съществува. Това ще бъде правителство на договорките, извиването на ръцете и в крайна сметка ще предизвика нови предсрочни избори. Няма нужда от подобна агония.

Ама било скъпо? А нима не ни излязоха през носа „изчезналите“ милиарди от Европа?

Държава, на която й се свидят 50 млн. лева за демокрация, вече лети в бездната. Дори на 6 месеца да има вот, това не бива да ви плаши. От избори се страхуват само хората с нездрави властови амбиции.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0