Славея Стоянова отново е назначена за зам.-министър на екологията

Славея Стоянова отново е назначена за зам.-министър на екологията

Последният изпълнителен директор на фалиралия Оловно-цинков завод в Кърджали Славея Стоянова отново е назначена за зам.-министър на еко


Последният изпълнителен директор на фалиралия Оловно-цинков завод в Кърджали Славея Стоянова отново е назначена за зам.-министър на екологията.

Със заповед на премиера Бойко Борисов вчера от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободена Атанаска Николова. От пресцентъра на екоминистерството посочват още, че премиерът е подписал също така заповеди за назначаването на Славея Стоянова и на Илияна Тодорова на длъжността заместник-министър на околната среда и водите. Славея Стоянова е дългогодишен служител в министерството на околната среда и водите, като е заемала различни ръководни длъжности, уточняват от МОСВ.

При предишното си назначение – на 1 юни т. г., Стоянова се задържа едва 19 дни на поста. Тогава тя бе освободена от Борисов по нейно желание.

От 2015 година до момента Стоянова заемаше длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция.

„БСП и ДПС са на път да сътворят поредния кадрови скандал, подготвяйки назначението на бившия изпълнителен директор на ОЦК Славея Стоянова за директор на РИОСВ – Хасково“, това обявиха в своя декларация от областната структура на ГЕРБ в Кърджали през август 2013-та.

„Ако е вярно, че Стоянова е фаворитът на управляващите за поста, това означава две неща. Че мнозинството има или много къса памет, или прекалено къса резервна скамейка. А вероятно и двете взети заедно…

В продължение на години оглавяваното от г-жа Стоянова предприятие тровеше въздуха на Кърджали, разиграваше контролните институции, тотално погазваше екологичните норми и укриваше информацията за това, докато накрая бе загробено от собственика Валентин Захариев и дясната му ръка Славея Стоянова. Назначението й за шеф на РИОСВ не може да се изтълкува по друг начин освен като гавра и с държавните органи, и с комитета на майките, които протестираха срещу периодичните обгазявания от производството на завода, и с всички жители на града и района. Доскоро яростен противник на екоинспекцията, сега от нея се очаква да съблюдава екозаконодателството и да санкционира замърсителите. Звучи като анекдот, ако не беше пример за корпоративен натиск и грубо заобикаляне на обществения интерес. Настояваме коалиционните партньори БСП и ДПС да признаят стоят ли зад кандидатурата на г-жа Стоянова, има ли сделка с Валентин Захариев и кой ще поеме политическата отговорност за спорния кадрови кадрил, който предизвиква масово възмущение сред кърджалийци“, декларираха тогава от ГЕРБ.

Конкурсът за длъжността „директор“ на РИОСВ – Хасково (екоинспекцията покрива областите Кърджали и Хасково) бе спечелен от инж. Димитър Илиев. Той победи бившия изпълнителен директор на ОЦК Славея Стоянова с 89.4 точки срещу 71.4 точки. Конкурсът премина на три етапа- по документи, разработване на концепция и интервю.

По-късно тя била назначена в министерството.

Славея Стоянова зае шефска позиция в Министерството на околната среда и водите през 2015-та.

8 са били кандидатите за длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите, допуснати до практически изпит. За интервю се класирали 4-ма, като след тях и бившият изпълнителен директор на ОЦК Славея Ангелова Стоянова. Именно тя е постигнала най-висок резултат.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0