Скандал! „Заприиждаха сватбари във вила „Армира“, затракаха токчета по мозайките от IV век…“

Скандал! „Заприиждаха сватбари във вила „Армира“, затракаха токчета по мозайките от IV век…“

Незабележимата през последните години община Ивайловград се прочу със скандал днес. „Тоталната простащина просто ни залива отвся


Незабележимата през последните години община Ивайловград се прочу със скандал днес.

„Тоталната простащина просто ни залива отвсякъде!

Вила „Армира“ е най-богатият и пищно украсен римски дворец, открит по нашите земи, паметник на културата с национално значение. До момента европрограмата „Регионално развитие“ е финансирала рехабилитацията на обекта с 1.8 милиона лв. и се планира до 2022 да бъдат изразходвани още средства на данъкоплатци.

Отделно от външното финансиране, общината на Ивайловград е определила входна такса 10 лв. за всички посетители. За деца, ученици и пенсионери намаление няма. Не знам за по-висока такса на музей в България. Аферим, за семейство с две деца плащаме 40 лв.

Още на влизане уредничката ни предупреждава, че след 30 мин в залата на музея ще има граждански брак, но ние „можем“ да останем и да разглеждаме. Явно някой от местните велможи спазваше парвенюшкия стил да се жени в имението на римски аристократ.

И си заприиждаха сватбари най-свободно, затракаха токчета по мозайките от IV век…

Гостите се разполагаха, както им е удобно“, пише във Фейсбук Димитър Иванов. Скандалните му разкрития намериха място във Фрогнюз и други национални сайтове.

Димитър Иванов пише още:

„Аз обаче направих скандал.

Попитах водещия церемонията кое е длъжностното лице и защо допуска посетителите да стъпват върху артефактите. Оказа се, че пред мен стои кмета на Ивайловград (Диана Овчарова, 3-ти мандат ГЕРБ), която ми заяви, че не е моя работа да следя за спазването на правилата. Аз съответно й възразих, че при отсъствие на длъжностни лица, тази функция се поема от гражданите. И после си казахме още неща на висок тон и накрая тя каза във въздуха „повикайте охрана“, явно забравила, че не е в кметския си кабинет. Някои сватбари я подкрепиха със „сега не е момента да се правиш на оргинален“. По-съвестните обаче отстъпиха от мозайките и се подредиха по обходните пътеки. Но кметицата им съобщи, че тези мозайки са много здраво залепени и са обработени със специални материали, т. е. всичко си е ок. Пък и явно си ги имаше за бащиния. Хората отново се за разхождаха по тях.

Церемонията можеше да започне“.


И част от последвалите коментари в социалната мрежа и във форумите на сайтовете:

„Адмирации за гражданската Ви позиция,която за съжаление е много рядко явление!Трябва да се научим да реагираме така!Другото няма да коментирам!“;

„А да не би кметичката да знае, че истинската мозайка отдавна е продадена навън, а това е само леко подредена имитация която лесно може да се поправи“;

„Всички се самозабравиха!!!“;

„Ужас!“;

„За съжаление, по тази снимка нещата изглеждат “отработени” и само мога да си представям колко пъти се е случвало:

– има информационни табла̀ по мозайката

– има оградителни колчета също по мозайката

– двама от обслужващия персонал (надявам се от сватбата, не от музея) чинно си седят на позиция върху мозайката, готови да обслужват гостите.

Наистина не бих могъл да си представя как Министерството на културата би позволило такова нещо.

Ами тогава да разхвърляме панагюрското съкровище върху една спалня и да се снимаме с него как го гушкаме?!?“;

„Ами да отидат в Лувъра да се оженят, в спалнята на Наполеон или пред портрета на Мона Лиза , да видим как ще стане …?“;

„Толкова много поколения подред интелигенцията в България е била избивана и прокуждана…Резултатът е този!“;

„Това е стара социалистическа традиция, с която са искали да „повдигнат националното самочувствие“ и са организирали посещения на национални обекти на младоженците след гражданската церемония. Няма лошо…за онова време… Но сега някак не върви, освен ако не правят специална реклама на мястото в медиите, за поощряване на туризма и „повдигане на националното самочувствие“. За съжаление хубавата соц.идея е опорочена с простащина и липса на осъзнатост за културната ценност на обекта. Те (т.е. общината) цели единствено печалба! Срамна работа. Къде дреме културното министерство – да контролира, рекламира и….да не оставя печалбата само за общината!“.

От Община Ивайловград признаха, че е допуснато нарушение и неспазване на общоприетите правила за придвижване в антична вила „Армира“.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0