„Системата“ за ноемврийския вот в 9-и Кърджалийски МИР – 3:1:1 и какво могат да постигнат едни 1000 гласа за "Възраждане"

„Системата“ за ноемврийския вот в 9-и Кърджалийски МИР – 3:1:1 и какво могат да постигнат едни 1000 гласа за "Възраждане"

3:1:1 – това е по-вероятното разпределение на депутатските мандати в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район (МИР), което ще се случи след но

3:1:1 – това е по-вероятното разпределение на депутатските мандати в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район (МИР), което ще се случи след ноемврийския ден на предсрочните парламентарни избори.

По-малко вероятното е 4:1.

Тази прогноза се налага от последното социологическо проучване и от електоралната наличност – по данни от вота на 11 юли и моментното движение на хора от Родопите към Босфора и Брюксел.

ДПС има гарантирани 3 пълни мандата, от 5 възможни. Мандати №4 и №5 ще бъдат допълнителни, защото нито един от участниците в Избори`ноември 2021 няма да може да покрие с гласовете си пълен мандат, и отново ще има „битка на големите остатъци“ между ГЕРБ, „Има такъв народ“, вероятно БСП (ако си смени водача) и ДПС (ако постигне резултат над 46 хиляди гласа). 

14 623 гласа – това беше квотата за кърджалийски мандат на вота през юли. ДПС покри 3 пълни мандата и имаше остатък от 0,49 за още едно депутатско място. В ГЕРБ бяха убедени, че пак печелят едното място в Кърджали, защото бяха с най-висок резултат под пълния мандат – 0,59, но системата за разпределение на мандатите „Хеър Ниймайер“ им изигра лоша шега.

0,45 бе базата на „Има такъв народ“ за допълнителен мандат, но от ниското стъпало го грабна след „джуркането в ЦИК“, защото резултатът на листата с водач Георги Чепишев бе от най-високите „остатъчни“ вътре в ИТН. А партията трябваше да „усвоява“ мандати, спечелени с гласовете от чужбина, за сметка на ГЕРБ. Така във вътрешнопартийната битка кърджалийската ИТН изпревари други райони и прецака кърджалийската структура на ГЕРБ. Казано другояче – гласовете на Цвета Караянчева отидоха в друг район, а към гласовете на Чепишев бяха прехвърлени от ИТН-райони в по-скромни постижения.

С водачеството на Велизар Енчев БСП в Кърджали катастрофира. Задължителна е смяна през ноември, но пак ще е трудно да се върнат старите позиции, за да се преборят социалистите за мандат.

„Демократична България“ изненадва неприятно с незадоволителни резултати в Кърджали в два поредни вота, но това не се дължи на факта, че в региона не са останали „десни“ избиратели, а защото кандидатската листа е слаба.

Изненадата на изборите през ноември може да се окаже партия „Възраждане“, която да спечели 5-ия мандат! И не защото може да постигне впечатляващ резултат, а защото „Хеър Ниймайер“ може да подари кърджалийски депутат на очертаващата се най-малка формация в 47-мия парламент на България, стига хората на Костадин Костадинов да постигнат поне 1000 гласа в Източните Родопи. При 12-13 спечелени мандата в национален план, като повечето ще са с остатъчни гласове, резултатът на кърджалийската листа трябва да е сред високите в страната за „Възраждане“. Тогава ситуацията би станала като подаръка за Максим Генчев, който стана депутат от „Изправи се, мутри вън!“ само със 778 гласа.

Но не бива и да забравяме, че партии с националистичен уклон не са добре приемани в региона. Особено след последната властова фиеста на други подобни формации. 

Има и няколко месеца. Които ще са непредвидими дори за платените орисници. Плажните партита приключиха и е ред на дълбоко потъване в реалността за обикновения избирател. Очаква се скок в цените, който вече започна. Несигурност, заради хаотично налагане на мерки срещу COVID-19. Натрупана умора, дори и гняв. Стари муцуни и един и същи послания за мир и благоденствие. На изборите през ноември ще има много загубили. Както бе и през юли. Но партийните централи замълчаха. Отлив от 350 до близо 800 000 гласа за някои от партиите спрямо предишния летен вот-през юли 2009 година. Когато също бе горещо, хората отново бяха по плажовете. Разликата е, че за тези 12 години огромна маса избиратели се превърнаха в емигранти. И те помнят. Тенденцията е водещите партии да губят електорална подкрепа с всеки изминал вот. Измерваща се в хиляди гласове. И тази закономерност ще продължи. 

До ноември има малко, но и много време. И нито една партия няма силата да го контролира. Видимо, и да понесе последствията.

И още нещо много важно: Ако Кирил Петков направи партия, всички горенаправени сметки ги забравете.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0