Сегашните 5 в 45-ото НС няма да се върнат "пакетно" в 46-ото НС!  Кърджалийските листи за 11 юли – изненади или повторение!?

Сегашните 5 в 45-ото НС няма да се върнат "пакетно" в 46-ото НС! Кърджалийските листи за 11 юли – изненади или повторение!?

Мустафа Карадайъ ще бъде №1 в ДПС, а Цвета Караянчева ще води кандидатската листа на ГЕРБ в 9-ти Кърджалийски многомандатен избир


Мустафа Карадайъ ще бъде №1 в ДПС, а Цвета Караянчева ще води кандидатската листа на ГЕРБ в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район на изборите през юли. Това са гарантираните политически новини в Кърджали за предстоящите парламентарни избори, коментираха пред 24rodopi.com активисти на двете формации, които на 4 април спечелиха 4 от 5-те мандата в Кърджалийско. Другото сигурно е, че сегашните 5 в 45-ото Народно събрание от Кърджалийски МИР няма да се върнат „пакетно“ в 46-ото НС.

На 11 май президентът Румен Радев ще издаде два указа, с които ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще насрочи дата за нов вот, ще излъчи служебно правителство.

Не само в ГЕРБ, но и в другите основни политически сили не се очакват сътресения в листите, а по-скоро козметични промени.

Леко оживление се наблюдава в редиците на ДПС, където няколко души вярват и нямат търпение да изместят „4-тата, 5-тия и 6-ата, които станаха народни представители“. Почти сигурно е, че Мустафа Карадайъ пак ще води в Кърджали и в още един от смесените региони на страната. „Едва ли Хасан Азис и Ресми Мурад пак ще бъдат втори и трети, защото след случилото се, немалко хора от актива определят станалото като подмяна на вота. Вероятно пак ще има номинации, но ще натежи преценката на Централата и листата ще претърпи съвсем незначителни промени и то най-вече заради отказа на втория и третия“, прогнозира пред 24rodopi.com член на Областния съвет на партията. Припомняме, че Азис и Мурад се отказаха от мандатите си, а Карадайъ предпочете Шумен пред Кърджали.

На изборите на 4 април ДПС спечели 3 мандата, а ГЕРБ – 1. Системата „Хеър-Ниймайер“ „подари“ петия мандат на „Изправи се! Мутри вън“, която формация бе подкрепена от едва 778 кърджалийци. Късметът едва ли ще споходи повторно хората на Мая Манолова, защото той би бил съизмерим със спечелването на джакпот от едно семейство в два поредни тото тиража.

Сред фаворитите за единия мандат е БСП, чиято листа би трябвало отново да води Петя Михалевска. Поне такава е логиката от анализите на „Позитано“ 20 – сравнимо с резултатите на социалистите в другите области, кърджалийци са сред много добре представилите се на 4 април.

Партията на Слави Трифонов би спечелила мандат, ако не се държи като по време на предишните избори. Освен не толкова амбициозната листа и пасивни предизборни дни, в „Има такъв народ“ демонстрираха поведение „Сакън да не дразним ДПС“. Засега се знае, че местните нищо не знаят за листата и ходовете на Слави Трифонов в смесените региони.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0