Ръст на сделките: Връщам се и вадя 80 бона евро за имот!

Ръст на сделките: Връщам се и вадя 80 бона евро за имот!

Пандемия, икономическа криза, застой? Нищо подобно, поне за строителния бранш в Източните Родопи. Ръст на сделките с недвижими имоти отчитат

Пандемия, икономическа криза, застой?

Нищо подобно, поне за строителния бранш в Източните Родопи. Ръст на сделките с недвижими имоти отчитат от сектора в Кърджали през лятото на 2021 година.

„Нивата са по-високи спрямо миналата и предходната години. Усеща се едно обезценяване на парите и хората търсят сигурността във вложенията си в жилища. В момента е пикът на сделките, който ще продължи до края на лятото. Следва обичайния спад, а в края на годината отново ще има ръст“, посочват експерти и инвеститори пред 24rodopi.com. 

 В челото

Кърджали отново запазва челните си позиции относно строителни обекти и сключени сделки на глава от населението в страната. Тенденцията се очаква да продължи поне до средата на следващата година.

 Купувачът търси

Гурбетчия в Западна Европа. Това е профилът на купувача на недвижима собственост в града край Арда. За някои гастарбайтери това е първо жилище. За други-инвестиция във второ и трето. Сделките пък се осъществяват със собствени средства.

„Гурбетчиите плащат в кеш. Едва пет процента от сделките са чрез банкови заеми. Говорим за млади хора, които работят в условия на друг икономически стандарт, но влагат за бъдещето тук“, заявяват пред екипа ни и брокери, и строителни предприемачи.

 Цените растат

Строителните материали рязко поскъпнаха след кризата, свързана с пандемията от коронавирус, това пък ускори възходящата линия при недвижимите имоти. В момента клиентите бързат със сделките, мотивирани от несигурното бъдеще в отрасъла.

 Разговор в евро

С около 60 евро средно са поскъпнали жилищата в Кърджали, отчитат от бранша.

За 600 евро се търгува квадратния метър в централната градска част, в най-големия квартал на града-„Възрожденци“, квардарът струва 420 евро. 

 Какво се търси

„Млади хора, разполагащи със свежи пари. Плод на труд зад граница. Те не търсят жилище на всяка цена. Предпочитанията са-поне 120 квадрата, с две спални, качествено строителство. Плаща се в кеш. Цената на парите е ясна. Жилището символизира събирането на семейството след раздяла, плод на гурбет. Изискванията са високи. На всяка цена и гараж. Който пък струва към момента 10-12 000 евро. 

За голямо жилище с „подслон за автомобила“ гурбетчии са готови веднага да извадят над 80 000 евро в брой.

Ситуацията

Почти на 80% е завършен един от най-хитовите комплекси в центъра на Кърджали. Единици са вече останалите свободни жилища в „Ариете Сити Център“. В същото време от компанията – инвеститор започнаха строеж на луксозния комплекс „Чинарите“. Капарирани там са вече близо 30 на сто от жилищата. 

Бъдещето

Това е показателно за бъдещото развитие на бранша. Купувачите ще търсят качество и простор. На пазара ще останат само силните инвеститори, залагащи единствено на това. Потвърждение на анализа са и малкото издадени разрешителни за строеж за реализация през следващата година. „На всяка поляна – блок“ ще бъде съвсем скоро стратегия, останала в миналото, анализират от бранша.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0