Румен Петков: Газорегулиращите станции Кърджали и Димитровград са платени, но изключени от проекта за газовата връзка!

Автоматичните газорегулиращи станции (АГРС) - Кърджали и Димитровград, са били премахнати от проекта за газовата връзка между Гърция и

Автоматичните газорегулиращи станции (АГРС) – Кърджали и Димитровград, са били премахнати от проекта за газовата връзка между Гърция и България, както и от работата на изпълнителя, но не и от общата сума по договора. За тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ. Необходимо е да започне незабавна работа по разследване на мотивите за премахване от проекта на двете съоръжения.

Това обявиха от АБВ, а сигнал от председателя на партията Румен Петков е бил подаден до вътрешния министър.

В писмото се казва, че изпълнението на проекта е извън всякакви срокове, като алармира за премахване на дейности, заложени в договора за неговата реализация.

Сключеният  между ICGB и гръцката строителна компания AVAX за проектиране, доставка и строителство на интерконектора с Гърция е на обща стойност от €144 850 000 с краен срок за изпълнение 28 април 2021 г. и заложени санкции от 90 000 евро на ден на изпълнителя за забавяне на въвеждането в експлоатация.  На ниво Европейски съюз, проект IGB е получил последователна политическа и финансова подкрепа, която е от изключителна важност за успешната му реализация – 84 млн. евро. Към настоящия момент има подписани допълнителни документи за удължаване срока за завършване на строителните работи до края  на 2021 г. и за ускоряване на плащанията към строителя, припомнят от АБВ.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0