РИОСВ: Следим кариерата в Груево за запрашаване, собственост е на „Пътстойинженеринг“!

РИОСВ: Следим кариерата в Груево за запрашаване, собственост е на „Пътстойинженеринг“!

Постоянно да бъде извършвано оросяване на вътрешнотранспортните пътища на площадката и пътя, водещ до нея. Това предписание са да

Постоянно да бъде извършвано оросяване на вътрешнотранспортните пътища на площадката и пътя, водещ до нея.
Това предписание са дали от Екоинспекцията в Хасково след проверка на кариерата в момчилградското село Груево, съобщиха за 24rodopi.com от РИОСВ.
До проверката се стигна след сигнал до 112 от местни жители и публикация на 24rodopi.com под заглавие „Сигнал до 112 от Груево: Кариера замърсява въздуха, дишаме каменен прах!“. Жители на селото се оплакаха от замърсяване на въздуха от страна на кариерата за каменни фракции. Те посочиха, че дишат каменен прах повече от две години.
Проверката от страна на РИОСВ-Хасково е била извършена на 28 януари. При нея е установено, че кариерата е собственост на „Пътстройинженеринг“АД. На площадката се извършват дейности, свързани с добив и преработка на инертни материали. „Монтирани са три трошачно-сортировъчни инсталации, които се използват за трошене на добитата суровина до инертни материали с различни фракции. Към трошачните инсталации са монтирани оросителни инсталации, които работят с цел намаляване на запрашаването. При извършения оглед на кариерата и района около нея се констатира, че площадката, както и пътят, водещ до нея, са сухи и при преминаването на превозни средства и друга транспортна техника се образуват неорганизирани емисии прах. Издадено е предписание на „Пътстройинженеринг“ АД да извършва оросяване на вътрешнотранспортните пътища на площадката и пътя извън кариерата, водещ до нея“, посочиха от РИОСВ.
Екоинспекцията ще извършва последващ контрол за изпълнението на предписанието.
Припомняме, че дружеството е основен спонсор на футболния клуб „Арда 1924“.
24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0