Рибарите: Ало, спящите институции! Опънаха мрежи в заливната зона на яз. „Кърджали“, ще строят 3 вили!

Рибарите: Ало, спящите институции! Опънаха мрежи в заливната зона на яз. „Кърджали“, ще строят 3 вили!

„Алчността на тези хора си е техен проблем, дано не се задавят! Корупцията в институциите, в това число и в областната дирекция „Земеделие“, е

„Алчността на тези хора си е техен проблем, дано не се задавят! Корупцията в институциите, в това число и в областната дирекция „Земеделие“, е проблем, който не претендираме да решим. Но дразнещо е, когато на пътеката на рибарите към брега на язовир „Кърджали“ се издигне телена ограда. Това се случи днес на едно от най-атрактивните места в района, на брега на меандрите под хотел „Боровица“. Заградено за бъдещо строителство в заливната част на язовира.

Миналата година писахте за нередностите и багерът спря да работи. Явно вече добре е платено. Ало, спящите институции, законното ли е това строителство на вили върху терен, често остава под вода?“, жалват се пред 24rodopi.com кърджалийски рибари, които днес били неприятно изненадани. Става дума за терен под село Пъдарци, върху който ще се изгради вилен комплекс.

Проверка на 24rodopi.com през лятото на м. г. установи, че на това място ще бъде изградена зона за отдих с 3 сгради. В строителна площадка ще бъдат превърнати два парцела в заливната част на язовир „Кърджали“ с обща площ 3 257 квадратни метра.

Багерът тогава се появи след като експерти на РИОСВ в Хасково бяха стигнали до извода, че имотите не попадат в границите на защитени територии. Тогава било преценено, че на този етап „не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка“.

След скандала през август 2020-та, когато багерът тръгна да унищожава и гнезда на редки птици, от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ обявиха, че започват проверка във връзка с тревожния сигнал за „евентуално строителство в заливаемата зона на яз. „Кърджали“, което може и да унищожи гнезда на редки птици“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0