Решено: Комисия „Ревизия“ – проверка на 10-годишното управление на Борисов

Решено: Комисия „Ревизия“ – проверка на 10-годишното управление на Борисов

Комисия ще ревизира изразходването на държавни средства при управлението на правителствата на Бойко Борисов за период от 10 години. Тов

Комисия ще ревизира изразходването на държавни средства при управлението на правителствата на Бойко Борисов за период от 10 години. Това реши Народното събрание със 120 гласа „За“. 25 депутати  гласуваха „Против“, а 60 се въздържаха.

Обсъждането на проекта за създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години мина през много дебати.

Временната комисия се създава на паритетен прицип – по трима представители от всяка парламентарна група. Срокът на действие е три месеца.

„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви вносителят на проекта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, каза Манолова.

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия, съобщи депутатът Йордан Цонев, но поиска от проверката да бъдат изключени пенсионните фондове, защото те са минали „сериозен одит“.

„Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на правителството. Нашата задача е да покажем на обществото какво е вършил Борисов последните години“, отбеляза от своя страна Явор Божанков от БСП.

От ГЕРБ предложиха временната комисия да е 10-годишна, защото е имало три кабинета „Борисов“.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0