Репортажът: Секциите „Помощ от приятел“ и учудващо бързите Шекифе и Мустафа (видео)

„Не сме гледали в екраните при гласуване, помагахме. Активността е много слаба“, казват в Опълченско   „Никой не е гледал екрана на машина

„Не сме гледали в екраните при гласуване, помагахме. Активността е много слаба“, казват в Опълченско

 

„Никой не е гледал екрана на машината на хората, които са гласували. Нашата машина така е нагласена плътно до стената, че стоиш перпендикулярно и не можеш да гледаш вота. Може би е имало 6-7 човека, по-възрастни, които се затрудняваха и се налагаше от разстояние до машината да им казваме какви действия да извършват“, казва Христо Милев, председател на секция №66 в село Опълченско, за където е един от сигналите  за нередности, при които гласоподаватели получават неправомерно помощ.

Същото твърди и председателят на другата секция, намираща се в селото.

“Първоначално им обясняваме какво да направят – да си изберат партията, да видят преглед и да гласуват. Понякога аз им слагам картата в машината, на по-възрастните, няма как. На обучението ни обясниха, че мога да съм до тях докато се покажат партиите и след това да се отдръпна на два метра от тях“, твърди Хасан Осман, председател на 127-ма секция, в детската градина в Опълченско.

Междувременно в една от секциите дойде да гласува възрастна двойка – 85-годишният Мустафа и 78-годишната Шекифе. Те успяха да се справят с машината учудващо бързо, за няколко секунди.

“Успяхме бързо да се справим с гласуването, да. Не са ни показвали, гледаме хората и това е“, казва 85-годишният Мустафа.

За разлика от предишните избори обаче, избирателната активност в тези две секции е доста по-ниска.

„Активността е слаба в сравнение с 4 април. Тогава гласуваха около 250 души от избирателния списък. Днес към 14:30 часа избирателите бяха 110. До края на деня вероятно още 50-ина да гласуват“, предполага Христо Милев. 

“Някъде с около 30-40 души по-малко върви“, казва и Хасан Осман, председател на другата секция в селото. 

Що се отнася до жалбите за нарушена тайна на вота, прокуратурата започва проверка.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0