Рекорден брой: 245 лешояди в Източните Родопи!

Рекорден брой: 245 лешояди в Източните Родопи!

Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да расте. 245 лешояди от различни възрасти бяха преброени в Източни Ро

Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да расте. 245 лешояди от различни възрасти бяха преброени в Източни Родопи по време на традиционния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите. В гръцката част на планината са регистрирани 60 птициq така за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източни Родопи до този момент от 2005 г. насам, когато започва тази схема за наблюдение на вида.

За сравнение, миналата година бяха регистрирани 147 лешояда заради лоши метеорологични условия, което в крайна сметка доведе и до по-ниската численост на установените птици. Преброяването традиционно се провежда в началото на зимата, когато започва размножителният период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова структура, предгнездовото разпространение и да се идентифицират потенциални заплахи в местата за гнездене и почивка.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0