Регистрираха шахматен клуб „Арда“

Кърджали си има още един клуб "Арда", този път е името е дадено най-запалените по логическа игра. Шахматен клуб "Арда" регистрираха&nbs

Кърджали си има още един клуб „Арда“, този път е името е дадено най-запалените по логическа игра. Шахматен клуб „Арда“ регистрираха  любители на древната игра от Кърджали, Ардино, Кирково, Момчилград и Крумовград.

Седалището на клуба е в град Кърджали, улица „Булаир“  № 5, а председател на клуба е гинекологът д-р Недим Исмаилов. В управителния съвет на сдружението влизат още Бисер Сребрев от Кирково и Кямуран Билял от Крумовград. Сред инициаторите на идеята  са  още международният майстор по шахмат от Кърджали Димитър Трифонов, популярният стоматолог и общественик от Момчилград д-р Фикри Гюлестан и Алпер Кешев  от Бял извор.

Два месеца преди официалната си съдебна регистрация, клубът проявява активност под името ШК „Родопи“ и  провежда два турнира по бърз шах в  популярната онлайн платформа за шах „Личес“. Първият турнир е на 10 януари срещу отбора на „Плевен Мастърс“, когато кърджалийският отбор постига 14 победи, 5 ремита и 17 загуби. А втората проява на шахматен клуб „Родопи“ е международна – срещу шахматен клуб „Бавария 1881“ от Регенсбург, Германия. В тази среща, проведена на 13 февруари, кърджалийци постигат 32 победи срещу 36 загуби .

Сред целите на шахматен клуб „Арда“ – Кърджали са да съдейства за утвърждаването на шахмата като важен фактор за интелектуалното развитие и усъвършенстване на младите хора в област Кърджали, да насочва и координира дейността по издигане равнището на спортно майсторство и да създава условия за развитието на шахмата на клубно ниво чрез привличане на обществеността, да насърчава творческата активност и самоинициатива на треньори, специалисти и любители, както и подготовка на квалифицирани специалисти, да организира и съдейства за провеждането на състезания от спортния календар на сдружението, да осъществява връзки и договорености за сътрудничество и обща дейност със сродни национални и чуждестранни сдружения, клубове и организации за постигане на общи цели, обмяна на опит, изучаване и използване на постиженията им, да подпомага развитието на даровити в областта на шахмата деца и младежи от област Кърджали.

На снимката: Шахматистите от „Арда“ (в дома на Бисер Сребрев в кирковското село Дружинци) играят срещу шахматен клуб „Бавария 1881“- Регенсбург, Германия, 13 февруари 2021г. На преден план е председателят на клуба д-р Недим Исмаилов.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0