Работници от региона ще поставят газовите тръби по Комотини – Стара Загора

Работници от региона ще поставят газовите тръби по Комотини – Стара Загора

Областният управител Никола Чанев се срещна с представители на гръцката компания „J&P AVAX“, която ще строи междуси

Областният управител Никола Чанев се срещна с представители на гръцката компания „J&P AVAX“, която ще строи междусистемната газова връзка Гърция – България. Очаква се работата по проекта на българска територия да продължи около 2 години – от гръцката граница до Стара Загора. Дружеството вече разполага със складова база в Момчилград и разчита на партньорството на държавата и съдействието на местните жители за оптимизиране на дейността си. Проектът е стратегически не само за нас, но и за цяла Югоизточна Европа, подчерта Никола Чанев.
Газопроводът пресича четири общини в региона – Кърджали, Кирково, Момчилград и Джебел. Администрацията прави и ще продължи да прави всичко необходимо, за да вървят гладко процедурите и дейностите по изграждане на трасето. Имате нашата подкрепа и по отношение на документацията, и при набирането на персонал, гарантира областният управител. Гостите заявиха, че същинската работа ще започне в края на месеца с разчистване на работната зона. След транспортирането и полагането на тръбите ще има тестов период в рамките на една година. Представителите на AVAX заявиха, че ще наемат работна ръка от региона за част от строително-монтажните работи.
Тръбата от Стара Загора до Комотини е с дължина 182 км и капацитет от  3 до 5 млрд. куб.м газ годишно.
Междусистемната газова връзка ще доведе до реална диверсификация на доставките – чрез нея ще получаваме  азерски природен газ от Трансадриатическия газопровод, но ще може да се ползва и за приток на втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други през терминала на Александруполис.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0