Пътят към „Маказа“ единствен с тол – такса!

Пътят към „Маказа“ единствен с тол – такса!

Републиканският път I-5 Русе – „Маказа“ е единствената пътна артерия в област Кърджали, която попада в обхвата на

Републиканският път I-5 Русе – „Маказа“ е единствената пътна артерия в област Кърджали, която попада в обхвата на платената тол-мрежа. Всички останали пътища в региона остават безплатни за МПС над 3,5 т. Това стана ясно на проведената работна среща в Областното пътно управление с участието на областния управител Никола Чанев и представители на общините. От обхвата на системата са изключени второкласните пътища, което ще облекчи много от досегашните ползватели на електронни винетки, уточниха от ОПУ. Такъв е случаят с цялата област Смолян.
До 27 март е отложен срокът транспортните фирми да се снабдят с бордови устройства и да сключат договори с лицензираните доставчици, одобрени от АПИ. При инцидентни пътувания могат да се ползват  предплатени маршрутни карти. В национален мащаб потребителите ще плащат за 3 115 км – 803 км автомагистрали и 2 312 км първи клас пътища. Целта на ТОЛ-системата е тежкият товарен трафик, който най-силно компрометира пътищата, да заплаща за това, подчерта Никола Чанев.
Тема на срещата бе и възможността общините да поемат участъци от републиканската пътна мрежа, за да бъдат освободени гражданите от винетни такси. Условието е отсечките да са изцяло на територията на една община. При съвместно финансиране облекчението не важи. В област Кърджали няма подходящи за изключване от републиканската пътна мрежа участъци, стана ясно по време на дискусията.
24smolian.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0