Пътека на добротата в Езиковата

Пътека на добротата в Езиковата

Всяка последна сряда на месец февруари се отбелязва „Денят на розовата фланелка“, т.е. ден против тормоза и насилието в учи

Всяка последна сряда на месец февруари се отбелязва „Денят на розовата фланелка“, т.е. ден против тормоза и насилието в училище. Този ден става популярен в България през 2012 година и оттогава всяка година на тази дата в ЕГ „Христо Ботев“ се поставя акцент на превенцията на насилието и тормоза в училище.

Ученическият съвет, със съдействието на училищния психолог Мюжгян Фейзи, сътвориха „пътека на добротата и човешките ценности“. По пътеката минаха децата, учениците и учителите в Деня на розовата фланелка. Пътеката  е направена от „стъпки“ с послания за: доброта, човечност, обич, любезност, подкрепа, състрадание, вежливост, толерантност, емпатия, приятелство…

Добротата е качество, което всеки притежава изначало в себе си, но не всеки може да го съхрани и показва. Това е способност само на силните и смели хора, защото в света, в който живеем всеки ден пред нас се изправят препятствия, които се опитват да ни откажат от това да бъдем добри. Доброто е в нас и се подарява на другите. Доброто не струва нищо, но означава много. Не е ли по добре да направиш добро, да помогнеш на човек в беда? Понякога и един мил жест и съвет означават много. Трудно ли е човек да бъде добър в днешния забързан свят? Добротата е единственият верен път на човечеството. Доброто живее в нашите сърца, ние се раждаме с него, само трябва да имаме смелост да го покажем, да го подарим на другите.

В ЕГ „Христо Ботев“ по време час на класа учители и ученици обсъдиха темата за превенция на тормоза, насилието и кибертормоза. Училищният психолог изнесе беседа на учениците от 11. клас относно как да реагираме при ситуации на тормоз – ако сме жертва или свидетел на тормоз и/или кибертормоз. Учениците изработиха „Харта на ценностите“. Акцентът бе поставен  върху това, че всички хора притежават положителни качества, които просто трябва да ги използват в ежедневието.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0