Първо в 24rodopi.com: Разпределят 1000 бързи теста за установяване на COVID-19 в общинските болници и спешните филиали

Първо в 24rodopi.com: Разпределят 1000 бързи теста за установяване на COVID-19 в общинските болници и спешните филиали

1 000 бр. бързи антигенни тестове са доставени вчера в Регионалната здравна инспекция в Кърджали, а днес те ще бъдат разпределени


1 000 бр. бързи антигенни тестове са доставени вчера в Регионалната здравна инспекция в Кърджали, а днес те ще бъдат разпределени в общинските болници и спешните центрове за медицинска помощ, научи 24rodopi.com. Така вече тестове за диагностициране на коронавирус ще се правят не само в двете лаборатории в областния град, но и в периферията.

Първо тестове ще получат общинските болници в Момчилград, Крумовград и Ардино, след което и филиалите на ЦСМП. Изследвани ще бъдат пациенти със симптоматика.

Другата седмица се очаква доставката на още 2000 бързи теста.

Бързите антигенни тестове за COVID-19 се извършват от назофарингеален секрет, подобно на PCR-тестовете. Те търсят антигена в протеина в обвивката на вируса (носен секрет).

 Бързите антигенни тестове са по-бързи от PCR-диагностиката (Познатият вече на всички RT-PCR тест за COVID-19 е световният стандарт за диагностициране на коронавирус. Изследването се извършва с проба от назофарингеален и орофарингеален секрет (носен и гърлен секрет), имат чувствителност 93.3% и специфичност 99.4%. Бързите тестове се налагат като добър скринингов тест и при симптоми като висока температура или неразположение могат за 30 минути с достатъчна голяма вероятност да дадат информация дали става въпрос за коронавирус.

Според експертите, най-доброто време за тестване е около седмица след евентуален рисков контакт с положителен пациент или през първата седмица от изява на клиничните симптоми.

За разлика от бързите кръвни тестове за антитела, антигенните тестове могат да открият вируса в по-ранна фаза. Чувствителността на положителната проба е 100%, ако тестът се изпълни в период от 0 до 3 дни след появата на симптомите или при подозрения за излагане на риск.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0