Първи сериозен сигнал: Директорка на селско школо наблюдавала секцията

Първи сериозен сигнал: Директорка на селско школо наблюдавала секцията

Районната избирателна комисия (РИК) в Кърджали се произнесе по 2 сигнала на БСП и 1 на ГЕРБ   Първият сериозен сигнал, който РИК


Районната избирателна комисия
(РИК) в Кърджали се произнесе по 2 сигнала на БСП и 1 на ГЕРБ

 

Първият сериозен сигнал, който РИК счита за нарушение, е за директорка на селско школо, която наблюдавала доставянето на изборните материали в секцията. Това става ясно от решение на РИК-Кърджали.

Сигналът за нарушаване на правилата за доставяне на изборни материали е от Георги Кючуков, кандидат за депутат от листата на коалиция БСП за България.

Към 19:00часа на 03.04.2021г., секционни членове на БСП за България в 105 секция, намираща се в с. Чифлик, директорката на училището, в която е разположена секцията, Боряна Стоева е наблюдавала доставянето на изборните материали с камерите на училището, като е заставила на членовете да свалят защитните си маски за да установи самоличността им, пише Кючуков.

РИК Кърджали счита, че налице е нарушение от компетентността на органите на МВР, поради, което и на основание чл. 72, ал.1, т. 20 от ИК препраща на РУ – Кърджали сигнала за разглеждане по компетентност.

Комисията разгледа и подадения сигнал от предизборния щаб на ПП ГЕРБ Кърджали, който възразява срещу организацията за предаване на изборните книжа, според която членовете на СИК от община Кърджали ще трябва да предават кутиите и чувалите с бюлетините от гласуването в сградата на общината.

Хората на Цвета Караянчева считат, че това предаване на изборните материали в община Кърджали ще подложи хората на физическо и психическо напрежение и ще предизвика хаос, който е несъвместим с очакванията на гражданите и политическите централи. Сочат за недопустимо да бъдат създавани допълнителни пречки пред членовете на СИК с оглед на пандемичната обстановка и риска за здравето и безопасността на хората. Намират въпросната организация за недопустима и нехуманна и настояват за отмяната ѝ като цялата документация, урните и чувалите да се предават на едно място в Дом на културата Кърджали.

РИК Кърджали счита, че не е в нейните компетенции да указва реда и начина, по който общинските администрации следва да приемат изборните книжа и материали, които са определени за съхраняване от тях. Комисията изпраща жалбата до изпълняващия длъжността кмет на община Кърджали за сведение.

Решение има и относно сигнала на БСП за пробема с доставките на машини за гласуване, за което 24rodopi.com писа. От БСП посочват, че нарушен график за доставяне на машини за гласуване, към 20:00часа на 03.04.2021г., са липсвали десетки машини предназначени за изборния ден. Други десетки машини не са били монтирани поради липса на техници, а съставите на СИК чакали повече от 7 часа при лоши метеорологични условия. препраща сигнала за разглеждане по компетентност на Централната избирателна комисия.

На снимката: 4 април, Кърджали, на опашка за гласуване във „Възрожденци“

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0