Пусто на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май, общинари раздаваха бутилки с вода от извора (снимки)

Пусто на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май, общинари раздаваха бутилки с вода от извора (снимки)

Хората се вслушаха в призива на общинския кризисен щаб в Момчилград и тази година в нощта на 5 срещу 6 май в района на извора в мест

Хората се вслушаха в призива на общинския кризисен щаб в Момчилград и тази година в нощта на 5 срещу 6 май в района на извора в местността Дамбалъ остана пусто. Малко бяха дошлите да извършат ритуалното измиване в басейна край чешмата и да си налеят вода. Вярва се, че в нощта срещу Хъдърлез /Гергьовден/ изворът на Дамбалъ придобива лечебна сила и водата цери проблеми с говора, парези, екземи и други заболявания. Обикновено в нощта срещу 6 май в местността се струпват хиляди мюсюлмани и християни от цяла България и чужбина, които вярват, че ритуалното измиване ще им помогне.
За да се избегне голямо струпване, полицаи и общински служители бяха организирали КПП край село Летовник. Дошлите с 20-ина автомобила хора бяха пропускани периодично. На пункта общински служители раздаваха двулитрови бутилки, напълнени от извора на дошлите да си налеят вода, за да не се налага да чакат пред чешмата.


„Благодаря за проявеното разбиране на хората, които имаха намерение да посетят Дамбалъ, но не го направиха. За съжаление коронавируса промени дори традициите ни. Надявам се след година трудните дни, които изживяваме да са зад гърба ни, и отново да се съберем на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май. Огромни е благодарността ми към служителите на РУ-Момчилград и на началника им Стефан Бобуранов за създадената перфектна организация“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0