Проф. Радка Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде между 10 и 20 октомври

Проф. Радка Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде между 10 и 20 октомври

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Това каза вирусолог

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова, цитирана от БГНЕС.
Според нея пикът ѝ ще бъде между 10 и 20 октомври – или малко след старта на учебната година.
„В началото на август се забеляза едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични“, пояснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са установили наличието на индийския вид на вируса.
Тя е категорична, че тази вълна ще се асоциира с индийския вариант. Вирусологът уточни, че страната ни върви с около месец назад в сравнение с повечето европейски държави. Проф. Аргирова посочва, че признаците, с които започва заболяването са гърлобол и хрема, в по-редки случаи и висока температура
„Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко. Отделно от това този вариант на вируса заразява много по-лесно. Това се дължи на факта, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и затова се говори непрекъснато за маските“, казва още експертът и добавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи,пише Club Z.
Лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но те ще станат преносители на вируса, посочва Аргирова. Според нея училищата са голям инкубатор на инфекцията.
„Този вариант засяга повече млади хора. Причината е, че повечето възрастни са ваксинирани. Другата причина е, че младите са по-малко ваксинирани и най-вече те не спазват дистанция“, коментира тя.

На снимката: Проф. Радка Аргирова, снимка: БТА

24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0