Проф. Кантарджиев: Обмисляме да махнем маските на открито! Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вируса навън!

Проф. Кантарджиев: Обмисляме да махнем маските на открито! Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вируса навън!

"Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф

„Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.
Кантарджиев уточни, че ще остане задължението за маски на закрито – „задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, до аптеката“, изброи той.
„Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вируса навън“, обобщи Кантарджиев и посочи, че и се увеличават изследванията на вируса, а самата епидемия придобива ендемичен характер – в отделни огнища. Това променя и стратегията на щаба по отношения на тестванията и действията срещу заразата.
„Обсъждат се много активно какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни предстоят нови такива. Ние даваме постоянно нашето становище при поискване“, това пък обясни шефът на Щаба ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
„Наблюдаваме много внимателно какво се случва“, каза той и информира, че правителството ще съобщи от коя дата ще се отворят нови алеи, планини, различни видове спорт, който се практикува на открито.
На въпрос дали крият опасност маските, шефът на Щаба заяви, че в момента е времето, когато се обострят поленовите алергии и там специалистите трябва да кажат дали пристъпите са заради маска или полени.
Във връзка с това дали ще остане изискването за носене на маски на отворени пространства, шефът на Щаба заяви, че маските са изключително полезни за използване в затворени пространства – градски транспорт, магазини и др.
„Ваксина обаче скоро не трябва да очакваме. Има светлина, ама не сме оптимисти. Хора, които с години работят с вируси, сега гледат с учудване“, разкри проф. Тодор Кантарджиев.
Според него, е щяло да бъде много груба грешка, ако преди месец се е кажело – махайте маските, за да ни обичате. „Епидемията вече придобива нов характер – има вече само отделни огнища“, каза проф. Кантарджиев и заяви, че затова се преминава към нова стратегия.
Снимка: Пресцентър на Министерски съвет
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0