Проф. д-р Кантарджиев: Тази година в страната доминираше AH3, но в Кърджали беше пандемичният грип

Проф. д-р Кантарджиев: Тази година в страната доминираше AH3, но в Кърджали беше пандемичният грип

"През последната седмица в националната референтна лаборатория се оказа, че доказаните случаи на грип, въпреки нашата радост, че гр

„През последната седмица в националната референтна лаборатория се оказа, че доказаните случаи на грип, въпреки нашата радост, че грипната епидемия вече отминава, доказа се, че случаите на грип Б са два пъти повече от случаите на грип А. Тъй като тази година доминираше AH3 в повечето градове на нашата страна, в някои областни центрове като Кърджали, Сливен, Плевен беше пандемичният грип“, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-началник на кризисния щаб за коронавируса и директор на Центъра за заразни и паразитни болести, по време на брифинг в столицата.
Пандемичният грип се развива бързо, за кратко време обхваща много болни и изчезва за месец и половина.
Очакваме увеличено епидемично разпространение на грипни вируси Б, предупреди той.
„Оказа се, че с идването на пролетта нещата се изместват към грип Б и очакваме едно увеличено епидемично разпространение на грипни вируси Б. Нищо по-различно от основната грипна епидемия“, добави проф. д-р Кантарджиев.
„Препоръчваме на хората витамин D и всички мерки, които се вземат по време на пика на грипната епидемия, който беше преди 4 седмици, трябва да се вземат и сега – ограничаване на контактите, миене на ръцете и ако няма маски, шалове“, отбеляза проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Както вече 24rodopi.com писа, учениците в Ардино са в грипна ваканция. Учебният процес в СУ „Васил Левски“ е преустановен със заповед на кмета Изет Шабан. Причината е в големия брой деца, отсъстващи по здравословни причини. Училището остава затворено до понеделник.
Началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев предупреди за втора грипна вълна, която се очаква да връхлети региона.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1