Проф. Витанов: С повишено внимание трябва да се наблюдава Кърджали през следващата седмица!

Проф. Витанов: С повишено внимание трябва да се наблюдава Кърджали през следващата седмица!

„Има само 4 от 28 области, в които още мъждука, но е на път да спре и там. Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0

„Има само 4 от 28 области, в които още мъждука, но е на път да спре и там. Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82, което означава, че обхватът на заразата се свива, а здравната система се разтоварва. Целта ни е да паднем под 500 на ден заразени. Очаква се и смъртността полека да падне под 100 на ден, тя все още е висока, но за това си има причини. С повишено внимание през следващата седмица трябва да се наблюдават областите Кърджали и Ловеч, а с внимание – Варна, Велико Търново, Монтана, Пловдив, Русе, София-област, Смолян, Стара Загора и Търговище“, заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов по БНТ. Той предупреди, че отслабването на мерките трябва да се прави внимателно, за да не обърнем тенденцията в момента.

Както вече 24rodopi.com писа, вчера новозаразените в област Кърджали бяха 39, завчера – 36, а ден по-рано – 31. В понеделник новодиагностицираните с коронавирусна инфекция бяха 50, а във вторник – 41. Заболяемостта за последните 2 седмици в област Кърджали е 285 на 100 000.

С масова ваксинация ще смачкаме всички следващи вълни, ако успеем да го направим, ни чака спокойно лято, убеден е математикът, който беше в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Дифузното разпространение на заразата в страната е спряно, каза в предаването в предаването „Денят започва…“ по БНТ Витанов. При условие, че ваксинацията върви, както сега – по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас, добави професорът.

Математикът уточни, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано.

Както вече 24rodopi.com писа, 6 имунизационни пункта за ваксини срещу COVID-19 отварят „зелени коридори“ в област Кърджали в периода 30 април – 9 май.

24rodopi.com

Снимка:БНТ

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: