Протестна хроника: Майки обсадиха къщата на Борисов, напрежение около бус с деца с увреждания, 60% подкрепа за протестите

Протестна хроника: Майки обсадиха къщата на Борисов, напрежение около бус с деца с увреждания, 60% подкрепа за протестите

Малко над 60 % от българите подкрепят протестите от последните седмици. Това показват данните от национално представително проучване

Малко над 60 % от българите подкрепят протестите от последните седмици. Това показват данните от национално представително проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на „Дневник“.

Mайките от „Системата ни убива“ обсадиха къщата на Борисов с призиви за оставката му в 24-тия ден на протестите.


Кръстовището пред СУ „Климент Охридски“ осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ майки на деца с увреждания от движението „Системата ни убива“. Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата, съобщава „Сега“.

Дотук се стигна, след като полицаите обградиха буса точно пред главния вход на СУ и не го допуснаха да се присъедини към протестиращите, които са блокирали Орлов мост. От „Системата ни убива“ твърдят, че преди това е имало договорка с полицаите бусът да мине към кръстовището, но полицаите са го обградили. Кордон направиха и протестиращите.
Стигна се до взаимно блокиране – бус за бус, след като протестиращи не допуснаха едно от превозните средства на полицаите да тръгне. Дори подложиха камък под една от гумите му. Това доведе до леко спречкване със служителите на реда, което обаче не прерасна в нещо по-сериозно.
Протестиращи и полицаи взаимно се опитваха снощи да се изтласкат от пространството около микробуса.
Малко по-късно – около 23:45 ч., след като полицаите не пуснаха автобуса при пореден опит, протестиращите започнаха да опъват палатки и на кръстовището пред университета. Те се заканиха да нощуват там и това да стане третото блокирано кръстовище в столицата.
След дълги препирни между двете страни, точно в 1:00 полицаите от „Антиконфикт“ се отдръпнаха от буса и изглеждаше, че возилото най-сетне ще тръгне. Но в този момент полицай в редова униформа на СДВР застана пред него.
Патовата ситуация си остана такава часове след полунощ – майките на деца с увреждания седяха в буса без да излизат, полицаите го охраняваха от всички страни, протестиращите не напускаха мястото, а палатките все така си бяха на кръстовището.

Маршрутите на градските автобуси в София са променени заради протестите и блокираните булеварди, пише Новини Бг.

Променени са маршрутите на автобусите и тролейбусите заради затворени кръстовища на „Орлов мост“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“ от протестиращи, съобщават от Столична община.

Това са автобусни линии 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4,5,8 и 11.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0