Прокуратурата: Не лекарката от "Пирогов" е заразявала, а тя била заразени от близките си в Кърджалийско!

Лекарката от „Пирогов“ Сибел М. е пристигнала в родния край здрава, заразила се е в Кърджали или Чернооченско. Това е ко

Лекарката от „Пирогов“ Сибел М. е пристигнала в родния край здрава, заразила се е в Кърджали или Чернооченско. Това е констатирала Районната прокуратура в Кърджали относно един от големите скандали за човешка безотговорност у нас по време на пандемията.
Младата лекарка бе обвинявана, че е разнесла коронавирус из родния си кърджалийски регион. Проверката на районната прокуратура не е открила нарушения в поведението на Сибел М.
Тя излиза в отпуск и се връща на 24 май в Кърджали. След няколко дни си прави тест, той излиза положителен. Междувременно е посетила своя възрастна родственица в местната болница. Бабата почива по-късно от основното си заболяване, като при нея също е установен коронавирус. В крайна сметка заразени се оказват пациенти, медицински персонал, хора от семейството на лекарката. Още тогава случаят бе пълен с доста въпросителни – от „Пирогов“ например заявиха, че при излизането в отпуск лекарката е била с отрицателен тест, а положителният по-късно регистрира разпаднал се вирус, който не може да заразява.
Сега след два месеца се установява, че лекарката няма вина. „Категорично е установено, че към датата на завръщане в града докторката не е била болна. Не докторката е заразила близките си, а по-скоро тя се е заразила тук“, заявява пред „Сега“ районният прокурор на Кърджали Гергана Колева.
Възможно е Муса да е прихванала вируса от роднините си. До днес има неясноти, заради които не може да се проследи с точност пътят на заразата – няколко дни след пристигането на лекарката се прибира майка й от Германия, тя дава отрицателна писиар проба, но на следващия ден – положителна. Самата Муса пък 3-4 дни след положителния тест се изследва отново, резултатът вече е отрицателен.
Прокурорската проверка установява категорично не само, че Муса не е била носител при завръщането в Кърджали, но и че цялото семейство спазва стриктно предписанията на РЗИ, след като са отправени, отбелязват от изданието.
Липсва престъпление, затова не е образувано досъдебно производство.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0