Проектът: Екопътека от гората с дървета на 30 млн. години до „очите на Фатима“

Проектът: Екопътека от гората с дървета на 30 млн. години до „очите на Фатима“

Няколко атрактивни туристически обекта в Момчилград ще бъдат свързани с екопътека, съобщиха от пресцентъра на Общината. Това ще ста

Няколко атрактивни туристически обекта в Момчилград ще бъдат свързани с екопътека, съобщиха от пресцентъра на Общината. Това ще стане, ако бъде одобрено проектното предложение, чиято цел е да подпомогне развитието на туризма в района. Екопътеката ще бъде маркирана и по трасето ще се поставят указателни и информационни табели, ще бъдат изградени дървени парапети, мостове, пейки за отдих и дори къщички за птици.
Началната точка на маршрута е резерват „Боровец“, където и в момента има изградена беседка. След пешеходен преход по екопътеката туристите ще достигнат до уникалната за България местност „Вкаменената гора“. В нея могат да бъдат видяни дървета, които преди 25-30 милиона години са били заляти от лава на избухнал вулкан. Пластовете вулканична пепел са съхранили дърветата на древната гора изправени. Следващият етап на прехода е до древната астрономическа обсерватория „Харман кая“, известна още като българския Стоунхендж. През последните години обектът набира изключителна популярност сред български и чужди туристи. Поелите по екопътеката ще открият, че Харман кая не е само древно светилище, защото в района има останки от голямо селище, което по думите на откривателя му проф. Миков, е най-големият тракийски град в България. Част от мегалитния комплекс са няколко интересни пещери, скални изсичания и невероятна природа. Маршрутът продължава по горски път, който отвежда до религиозния комплекс „Елмалъ баба теке“, в който се вярва, че са погребани очите и ръцете на Фатима, дъщеря на пророка Мохамед.
Край религиозния комплекс туристите ще могат да вземат велосипеди, с които да се върнат до началната си точка на маршрута.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0