Прогнозата: Горивата скачат! Кърджали отново с най-„баровски“ цени

Прогнозата: Горивата скачат! Кърджали отново с най-„баровски“ цени

Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциаци

Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение, коментира Георги Тенев, юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК.
В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.
Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев. Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло. Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове. Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.
Средната цена на бензина в Кърджали към момента е 1,73 лева за литър А95, при средна стойност за страната от 1,68 лева за литър. При дизела средната цена е 1,75 лв/л, при средна за страната от 1,73 лева за литър.
В Смолян средната цена на бензина е 1,64 лева, докато на дизела 1,66 за литър.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0