При комшиите: В почти всяко семейство вече има заразен!

При комшиите: В почти всяко семейство вече има заразен!

„В почти всяко семейство в региона има болен от коронавирус или семеен приятел е заразен. Епидемичната ситуация в областта е сери

В почти всяко семейство в региона има болен от коронавирус или семеен приятел е заразен. Епидемичната ситуация в областта е сериозна, вече две седмици попадаме в червената зона с висока заболяемост и висок риск. Случаите растат бързо. Болниците полагат усилия да поемат нуждаещите се, натискът е тежък.

Така обрисуват картината в област Смолян колегите от 24smolian.com, цитирайки директора на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева.

Четиринайсетдневната смъртност в региона е 13,5 на 100 хиляди души, а за страната е 4,47 на 100 хиляди.

1017 са установените случаи с коронавирус от началото на извънредното положение досега. През седмицата новите случаи са 113. Излекуваните са 742-ма, 62-ма са починалите от началото на епидемията досега. Активните случаи към момента са 213, от тях 57 са в болници, а 156 на домашно лечение. В Смолянската болница се лекуват 36 души, Маданската-11, Златоград-2 и в Девин-1. Седем души се лекуват извън областта. 

С решение на Областния кризисен щаб е създаден алгоритъм как да се насочват  пациентите към лечебните заведения. Този механизъм работи успешно в момента. Няма струпване на пациенти пред лечебните, нито пък Спешна помощ има проблем с приемането им болниците, коментираха от щаба. Броят на линейките е 22 на територията на областта.

24smolian.com


 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0