Присъствие на Момчилград в Топ 20 на най-големите производители на зеленчуци и плодове у нас

Присъствие на Момчилград в Топ 20 на най-големите производители на зеленчуци и плодове у нас

Тринадесетото място в Топ 20 на най-големите производители на плодове и зеленчуци у нас заема "Б.В.К. Винифера", която притежава оранже


Тринадесетото място в Топ 20 на най-големите производители на плодове и зеленчуци у нас заема „Б.В.К. Винифера“, която притежава оранжерии край Любимец, Харманли и Момчилград. Съдружници в компанията са „Агро омега“ и „Калиман инвест“. Тя е сертифицирана по международния стандарт за безопасност на храните GlobalGap, има опит и във винарския бизнес. Компанията отчита 3,4 милиона лева приходи за последната година.

На първо място е „Оранжерии Гимел“, като заедно със заемащата трето място „Оранжерии Гимел – II“ държат 27,4 % от пазара на плодове и зеленчуци у нас.

„Производството на плодове и зеленчуци продължава да е на приливи и отливи. Градините с овошки нарастват, площите със зеленчуци намаляват, а вносът остава стабилно висок. Така накратко изглежда картината в сектора през миналата година“, се посочва в анализа на деловия вестник „Капитал“.

Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните пет почти се е удвоил, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). През 2018 г. в страната са внесени около 88 хил. тона, през 2019 г. – почти 84 хил., а по прогнози на САРА за 2020 вносът им ще е в рамките 81 – 85 хил. тона.

„Стимулирани от възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСС) и търсенето на алтернативни ниши с по-висока доходност, площите с овошки в България нараснаха с близо една трета между 2015 и 2019 г. Първенец по ръст са сливите, чиито площи се увеличиха с близо 60%, с което станаха и най-разпространеният овощен вид в страната. Стопаните заложиха и на друг вид с традиции у нас – черешите. Размерът на градините с тях порасна с около една трета (с 2740 ха) за четири години. Двуцифрен ръст (26%) на площите се отчита и при кайсиите и вишните. Впечатляващо увеличение има при крушите – с 45%, но от много ниска база. На този фон площите с ябълки и праскови остават относително стабилни“, отчита в анализ Стилиян Гребеничарски от консултантската компания „ИнтелиАгро“.

На снимки: Крушова градина край Момчилград

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0