Примерът „Кърджали с 400 нелегални коли“ вади превозвачи на протест

Примерът „Кърджали с 400 нелегални коли“ вади превозвачи на протест

Кърджали влезе в едно от „основанията“ за протест на превозвачи днес в столицата. 100 автобуса и 2000 таксита се подготвят

Кърджали влезе в едно от „основанията“ за протест на превозвачи днес в столицата. 100 автобуса и 2000 таксита се подготвят да блокират София в знак на протест срещу ветото на президента срещу криминализирането на нелегалните транспортни услуги.

Превозвачите заплашват да спрат превоза по републиканските, междуобластните и междуселищните линии, както и международните. Градските превози ще бъдат преустановени между 9 и 11 ч. в столицата.

Промяната в Наказателния кодекс, която се прави през Кодекса за търговско корабоплаване предвижда затвор от две до пет години и конфискация на автомобила. Ако деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и  глоба от пет до петнадесет хиляди лева. Дава се възможност съдът да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Президентът Румен Радев наложи вето на поправките, а гласовете на групата на ГЕРБ в парламента не стигнаха, за да бъде отхвърлено то.

Това пък ядоса превозвачи, които заявиха, че от 20 години законодателството не може да се справи с нелегалните транспортни услуги. От бранша дадоха за пример отново Кърджали, където „има 400 автомобила, които правят курсове съм Европа“.

Според неотдавнашно проучване около 80 са превозвачите само в региона на Източните Родопи. Курсовете на стоки и пътници се извършват всяка седмица, като крайните точки са Германия, Италия, Белгия, Нидерландия, Франция, Испания. Около 80-100 евро пък струва „билетът“ на пътник. Изпращането на багаж в двете посоки пък се таксува спрямо големината и килограмите.

На снимката: Акция на данъчни се проведе преди месеци в Кърджали. Обект на проверките бяха бусове, тръгващи към Западна Европа

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0