Премиерът Стефан Янев: Тежко наследство! Заварих хаос, нужно е време да си подредим държавата

Премиерът Стефан Янев: Тежко наследство! Заварих хаос, нужно е време да си подредим държавата

Заварих хаос – в държавната администрация, в начина на функционирането и в начина на подготовка и взимане на решение. Според мен

Заварих хаос – в държавната администрация, в начина на функционирането и в начина на подготовка и взимане на решение. Според мен това не отговаря на прозрачното управление. Това е тежко наследство. Ще ни бъде необходимо време да си подредим държавата. Непосилна задача е за служебен кабинет, но ние ще положим темелите. Дано след нас продължат.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването „Панорама“ по Българската национална телевизия. Той потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици. В момента тече проверка по случая.

„По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е „да“. Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене. Проблемът с подслушванията е много сериозен. Той е част от модела на насаждане на страж и контрол“, обяви Янев.

В коментар на твърдението си и дали има категорично доказани факти, че е имало подслушване на политици от опозицията, служебният премиер подчерта: „Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите. Към момента ще се въздържа да дам информацията, която имам“.

Какво ще прави с шефовете на ДАНС и разузнаването? Въпросът бил реторичен. „Тези хора се дискредитираха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода на действието на служебния кабинет, а може би и отвъд. Нарушено е изискването в техните устройствени закони. Въпросът с уволнението не стои. Има процедура, ще търсим вариант за тяхното отстраняване и назначаване на ново ръководство. Тези служби трябва да работят в интерес на гражданите и държавата, а не на политически и други интереси“, обясни служебният министър-председател.

Според него има връзка между ДАНС и подслушването. Той предпочете обаче да не се създават спекулации докато тече проверката, пише Фрогнюз.

Янев бе категоричен, че не може да се говори за ревизия в рамките на 2 месеца при положение, че служебният кабинет е натоварен и с ангажимента за подготовка на изборите. Приоритет е функционирането на държавата, възстановяването от пандемията, помощ за българския бизнес и заздравяване на основните социални системи.

Според него стратегията за управление на пандемията категорично трябва да бъде променена. По думите му справянето с пандемията до момента било на базата на някаква PR стратегия. Необосновани и хаотични решения. Има постижения, но в много ограничени рамки. Служебното правителство работи по нова стратегия, която да балансира здравните мерки, ваксинационния план и заздравяването на българския бизнес с акцент на малките и средните предприятия. Подготвяме нова икономическа стратегия“, разкри той.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0