Премиерът Борисов и ресторантьорите се разбраха – 9 % ДДС за храни и сектор „Туризъм“

Премиерът Борисов и ресторантьорите се разбраха – 9 % ДДС за храни и сектор „Туризъм“

Данаил Дялков: Постигнатото споразумение е голям успех! Призоваваме всички колеги и собственици на заведения да спазват уговорката и

Данаил Дялков: Постигнатото споразумение е голям успех! Призоваваме всички колеги и собственици на заведения да спазват уговорката и да излязат на 100% на светло

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.
Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.
„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.
„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

„Постигнатото споразумение е голям успех. При тази ставка всички ще бъдем доволни, и клиентите, и ние като собственици на заведения, и правителството, което ще получава повече приходи в хазната. При 9% ДДС никой няма сметка да лъже и мами с оборота, защото при констатиране на нарушение, дори и за 5 лева укрити, заведението се затваря“, коментира пред 24rodopi.com Данаил Дялков, собственик на хотел и пицалия „Цезар“ в Кърджали, представител на Асоциацията в града край Арда.
„Призоваваме всички колеги и собственици на заведения да спазват уговорката и да излязат на 100% на светло, да си декларират приходите и да си плащат данъците. Само така ще можем да удържим на дадената ни дума пред премиера Борисов“, апелира регионалният представител на Асоциацията на заведенията.
На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.
В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.
Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0