Премиерът: Автомобили през ГКПП „Рудозем“ за Гърция и обратно – към края на 2021-ва!

Премиерът: Автомобили през ГКПП „Рудозем“ за Гърция и обратно – към края на 2021-ва!

До края на 2021 г. или началото на 2022 г. може да се пусне трафик от автомобили до 3.5 тона през ГКПП „Рудозем“. Това обяви служебният премиер

До края на 2021 г. или началото на 2022 г. може да се пусне трафик от автомобили до 3.5 тона през ГКПП „Рудозем“.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев, който посети новостроящия се граничен пункт.

„Изграждащият се гранично контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“ е от изключително значение за развитието на икономиката и туризма на България и Гърция“, каза министър-председателят Стефан Янев, който разгледа на място строителните работи на обекта. Премиерът очерта перспективата ГКПП на границата с Гърция да бъде завършен до края на годината. По този начин ще бъде облекчен трафикът на автомобили към нашата съседка.

Премиерът Янев подчерта, че отварянето на граничния пункт ще благоприятства развитието на региона и ще повиши трансграничното сътрудничество в посока увеличаване на обмена на хора и търговия. По отношение на готовността от гръцка страна премиерът заяви, че ще бъдат проведени необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важно и за България, и за Гърция.

Министър-председателят изтъкна и важността на изградената инфраструктура. „Всичко е направено добре – 4 ленти във всяка посока, 2 ленти за автомобили, 1 лента за тежък трафик, 1 лента за автобуси. Освен административната сграда, има и сграда за медицинските органи, които ще могат да проверяват влизащите от посока Гърция“, отбеляза Стефан Янев.

В отговор на журналистическо запитване дали с определения от миналата година бюджет на АПИ е обезпечено строителството на големи инфраструктурни проекти премиерът Стефан Янев коментира, че в сектора има огромен проблем, тъй като се налага фирмите да инвестират собствени средства. „Бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“, заложен в Закона за държавния бюджет за 2021 г.,  е 382 милиона лева, а в същото време са зададени поръчки за над 2 милиарда лева“, коментира Янев. Министър-председателят напомни, че правителството е предложило изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г и допълни, че окончателните промени в бюджета ще бъдат взети след дискусия в парламента.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0