Президентът Радев обнародва новия Изборен кодекс

Президентът Радев обнародва новия Изборен кодекс

Очевидно промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента късно вечерта на 29 април, са се понравили изключително много на президент

Очевидно промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента късно вечерта на 29 април, са се понравили изключително много на президента Румен Радев. На 30 април, тоест, буквално часове след края на пленарното заседание, на което бяха обсъдени и гласувани поправките, държавният глава вече е издал указ за обнародването им. Нещо повече – текстовете вече могат да бъдат открити в извънреден брой на Държавен вестник, макар и с дата от 1 май, пише „Сега“.

Така Радев на практика не остави никакъв шанс дори да му бъде поискано да наложи вето върху законовите промени, които станаха обект на изключително ожесточени и продължителни сблъсъци в пленарната зала. От ГЕРБ допуснаха в края на заседанието, че може и да се обърнат към президента с такова искане. Светкавичната бързина, с която държавният глава обнародва поправките, обаче показа, че той няма намерение да им остави такава възможност.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше настоял Радев да върне промените в парламента за повторно обсъждане заради улесненото образуване на избирателни секции в чужбина. Неговата партия обаче е извънпарламентарна, а и поправките към онзи момент дори не бяха приети.

Както вече 24rodopi.com писа, на предсрочните парламентарни избори през юли в избирателните секции с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини. За всяка от тези секции ще бъдат отпечатани и бюлетини, но те ще се използват само ако има проблем с машините. Улеснено ще бъде гласуването за изселниците ни в Турция и нашенците в други страни, извън Европейския съюз, за които досега имаше ограничение от 35 избирателни секции.

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн, решиха още депутатите на време на 13-часовото заседание.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0