Президентът: Предотвратете опитите на статуквото да се бетонира зад експертен кабинет!

Президентът: Предотвратете опитите на статуквото да се бетонира зад експертен кабинет!

„Ако не искате да чуете мен, то чуйте вашите избиратели, които в момента са отвън. Не гласувайте никакво друго правителство в

„Ако не искате да чуете мен, то чуйте вашите избиратели, които в момента са отвън. Не гласувайте никакво друго правителство в това Народно събрание. Не е редно да гласувате и промени в закона. Ако претендираме, че сме демократична държава не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи и да рискуваме да има ескалация на напрежението. Когато доверието е отрицателно загубено, е ясно какво трябва да стане“.
Това обяви президентът Румен Радев от трибуната на Народното събрание в речта си на старта на новия политически сезон. Депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти напуснаха демонстративно залата по време на изказването на държавния глава.
„Не съм във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме. Бягството няма да ви спаси от народа. Истинският парламент е отвън“, коментира действието на напускащите депутати Радев. „Искам да ви поздравя с новата зала и пожелавам в нея да е взимат мъдри решения. Обръщам се към вас, народните представители, защото в дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и бъдещето на България“, каза той. „Преди година речта ми беше пренебрегната, а управляващите разчитаха на апатията на гражданите. Днес  улиците са пълни с възмутени хора, които ги е грижа за бъдещето на България“, добави Радев.  „Има и нещо по-разочароващо от загубата на доверие – това е загубата на достойнство. Парламентът се превърна в изразител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала дори не зададе въпрос след доклада на главния прокурор“, каза Радев.
„Очаквам от българския парламент вече да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера, да не скверни парламентаризма с неграмотно упражнение за нова Конституция. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и ширещата се корупция“, каза Радев.
По думите му оставките на правителството и главния прокурор са неизбежни: „Хората излязоха от хипнозата и искат да имат нормално управление. Когато тези оставки станат факт аз призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който ще бъде марионетка на сегашната власт. Оставката е единственият начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази ситуация“, обяви Радев. 
Снимки: БГНЕС
24rodopi.comCOMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0