Президентът наложи вето на Изборния кодекс: Управляващите се стремят към служебна победа!

Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Решението си държавният глава обяви в обръщение към

Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Решението си държавният глава обяви в обръщение към народа от „Дондуков“ 2.
Всички промени в Изборния кодекс имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване, заяви Радев.

Държавният глава Румен Радев обяви, че налага вето на част от Закона за изменение и допълнение в Изборния кодекс. В мотивите си президентът посочи, че управляващите се опитват създадат редица предпоставки за съмнение в честността на изборите и показват непредсказуемостта на държавната власт и управление.
„Тези 82 дни на национални протести са свидетелство за дълбоката криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност зависи как ще продължим напред“, посочи Радев.
По думите му отказът на властта да послуша обществото удължава агонията, а в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси начин за избягване на политическата и правната отговорност за скандалите от последните години. Радев определи посегателството върху Изборния кодекс като част от същата цел.
„През изминалата година законодателят постанови изискванията за изцяло машинно гласуване. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и съответното ръчно броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите“, посочи още държавният глава.
Той посочи прехвърлянето на отговорността за машинния вот върху Централната избирателна комисия и заяви, че ЦИК същевременно е лишена от възможността да определи изпълнител за компютърното обработване на резултатите.
Радев коментира и идеята важни въпроси да се решават с референдум.
„Винаги съм подкрепял необходимостта от разширяване на реформите за прякото участие на гражданите в управлението, но при ясни правила и без противоречие с Конституцията“, категоричен е Радев.
По думите му чрез предложенията неоправдано се смесват две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт.
“Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки поредният удар върху правната конструкция на нашата държава. Създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите. Промените на толкова важни правила, броени месеци преди изборите, без дебат по същество и оценка от страна на експертите, са пример за непредсказуемостта на държавната власт и управление”, посочи още президентът.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0