Президентът започва консултациите, ИТН кани ДПС на разговор за бъдещия кабинет!

Президентът започва консултациите, ИТН кани ДПС на разговор за бъдещия кабинет!

От ИТН ще поканят на среща всички партии в НС, без ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Филип Станев и Станислав Балабанов в кулоарите на парлам

От ИТН ще поканят на среща всички партии в НС, без ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Филип Станев и Станислав Балабанов в кулоарите на парламента. Тя поясниха, че поканите ще бъдат пратени днес до ДБ, ИБГНИ, БСП, в това число и ДПС. Самите разговори пък ще се проведат в следващите дни в самата сграда на парламента, съобщава „Монитор“.

Балабанов поясни, че такъв е смисълът на демокрацията и е логично тези разговори да се водят в НС, да бъдат практични в името на това България да има стабилно правителство.

На въпрос дали не се притесняват войната между ДПС и ДБ, Балабанов поясни, че са длъжни да поканят всички, без ГЕРБ, за да ги чуят. Поясни, че се съобразяват с общественото мнение на хората. Целта била да обсъдят идеите си. Скоро ще станат ясни и часовете, като срещите ще са публични.

Станев на свой ред поясни, че чистата математика от конфигурацията на партиите на протеста нямат 121  депутатите и в името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези разговори. Иначе този кабинет няма как да се състои. По думите му няма да преговарят за имена и постове, а за приоритети и политики.

Не отговориха дали това наистина ще доведе до стабилен кабинет. Станев поясни, че всичко което се случило в България е заслуга на ГЕРБ последните 12 години.

Президентът ще проведе консултации с представители на парламентарните групи преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Това съобщиха от администрацията на Румен Радев. Разговорите ще се проведат в петък. Първи в президентството са поканени ИТН, час след тях трябва да влязат ГЕРБ-СДС. После – БСП, ДБ, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0