Преди 3 години светът загуби най-великия щангист!

Преди 3 години светът загуби най-великия щангист!

Точно преди три години, на 18 ноември, в 13.50 часа, в Истанбул почина легендарният щангист Наим Сюлейманоглу. Дошъл на тази земя да п

Точно преди три години, на 18 ноември, в 13.50 часа, в Истанбул почина легендарният щангист Наим Сюлейманоглу.

Дошъл на тази земя да покорява рекорди във вдигането на тежести. Щастлив, защото са го открили именно за този спорт.

Човекът, който е направил най-голямата реклама на Кърджали по света. Втори няма.

Почивай в мир, шампионе!

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско.

Той се състезава за България и Турция, като печели три олимпийски титли, става седем пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести. Висок е само 147 см. и се състезава в две категории – до 60 и 64 кг. Наричат го Джобния Херкулес.

Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други социалистически страни. По време на т.нар. „Възродителен процес“ името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на състезанието за Световната купа в Мелбърн през 1986 г., Джобния Херкулес успява да емигрира в Турция. Едва 14 години по-късно звездата се завръща в България, създават му проблеми, но успява да си издаде български паспорт.

„Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!“, коментира тогава спортистът.

Ето какво се случва в австралийския град Мелбърн: Една вечер е организиран банкет, на който присъстват всички щангисти. Малко преди полунощ Наим отива при треньорите и им казва, че не се чувства добре и иска да се прибере в стаята си. Той се качва горе и си събира багажа. После излиза навън, където го чака автомобил. Вътре са трима български турци-емигранти. Те откарват Наим в къща, намираща се в един от крайните квартали на Мелбърн. Три дни след изчезването си Наим е качен на самолет от Мелбърн за Лондон, където го очаква президентският самолет на държавния глава на Турция Тургут Йозал. Чудото на щангите е посрещнат като национален герой, а Йозал го осиновява.

Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 г. и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим страдаше от цироза на черния дроб и бе приет по спешност в държавната болница „Д-р Сади Конук“ в Истанбул на 25 септември 2017 година. Той бе в медикаментозна кома повече от 24 часа. На 6 октомври му беше извършена успешна трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Кямил Ялчън Полат в „Аташехир Мемориал“. На 28 октомври, малко преди да бъде изписан, Наим Сюлейманоглу бе претърпял мозъчен кръвоизлив и се наложи да остане под наблюдение в интензивния. Тогава бе съобщено, че най-великият щангист на планетата за всички време е получил епилептичен припадък.

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу почина на днешния ден преди три години в истанбулската болница „Мемориал Аташехир“. „Загубихме големия човек и легендарен спортист“, съобщиха от болничното заведение в ранния следобед на 18 ноември 2017-та година.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0