Празник е! България чества 112 години от обявяването на независимостта си

Празник е! България чества 112 години от обявяването на независимостта си

Денят на Независимостта е. На 22 септември България чества 112 години от обявяването на независимостта си. На днешната дата преди 11

Денят на Независимостта е. На 22 септември България чества 112 години от обявяването на независимостта си.
На днешната дата преди 112 години от васал на Османската империя България се превръща в независима държава. Този безпрецедентен акт на свободната воля на българския народ става възможен 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г.
На 22 септември 1908 г. в черквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолната столица Велико Търново цар Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Това е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов, с който се отхвърля васалната зависимост на България, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
Как протичат събитията?
В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Александър Малинов написва Манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите от кабинета. Следва тържественото обявяване на независимостта в Търново.
„Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о“ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не требва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.“
Това е само част от историческия манифест, събрал в себе си вековния стремеж на предтечите ни за свобода и независимост.
На 22 септември 1908 година, загърбила договорните забрани и геополитическите присъди на другите, България се завръща уверено в Европа и влиза с достойнство отново в нейната история, като получава правото да има всякакви политически, икономически и културни контакти с която и да било страна в Европа и света.
Честит празник!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0