По време на Рамазан: Без колективни ифтари, най-малко 6 лева е милостинята

По време на Рамазан: Без колективни ифтари, най-малко 6 лева е милостинята

Днес е първият ден на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Това е месецът, през който е низпослан Свещения Коран. Месецът, който се я

Днес е първият ден на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Това е месецът, през който е низпослан Свещения Коран. Месецът, който се явява опорна точка за един от стълбовете на Исляма – говеенето (пости). Всевишният Аллах в Корана повелява: „Рамазан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него, а който е болен или на път – да се издължи в други дни. Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни.” Това заяви Ерхан Реджеб, наместник-мюфтия в Ардино. Той отбеляза, че и тази година поради пандемията от Ковид-19 се отменят колективните трапези (ифтар). А нощните молитви (теравих) ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки.

„Всеки ден във всички централни джамии на територията на община Ардино имамите ще четат „мухабелета“, каза още Ерхан Реджеб. Той уточни, че Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България е определило най-малко 6 лева на човек милостинята Фитре (садака-и фитр) за тази година. А нисабът за зекята, който ще се дава през свещения месец Рамазан, е 6083 лева. „Всеки мюсюлманин, който разполага с добри финансови ресурси е задължен да дава „Зекят“. Хубаво е всяка година „Зекятът“ да се дава на нуждаещите се през свещения за мюсюлманите месец Рамазан“, допълни наместник-мюфтията на Ардино.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0