Почина Месут Йълмаз, закрилникът на изселниците от България

Почина Месут Йълмаз, закрилникът на изселниците от България

На 73-годишна възраст почина бившият турски премиер Месут Йълмаз, съобщават истанбулските медии. Той беше наричан „закрилникът на

На 73-годишна възраст почина бившият турски премиер Месут Йълмаз, съобщават истанбулските медии. Той беше наричан „закрилникът на изселниците от България“. Покойният президент Тургут Йозал и Месут Йълмаз проведоха тежките реформи, за да превърнат Турция в една от водещите икономики в света.

Йълмаз страдаше през последните години от рак на белите дробове. На 5 май турският политик бе подложен на мозъчна операция, а лекарите определиха здравословното му състояние като стабилно, посочват турските медии.

За кончината на Ахмет Месут Йълмаз днес съобщи главният лекар на болницата в Истанбул, в която той беше лекуван.

Йълмаз, бивш председател на Отечествената партия, беше назначаван за премиер три пъти между 1991 и 1999 г., но има само две години, прослужени на поста.

Роден на 6 ноември 1947 г., бившият министър-председател на Турция имаше съпруга и двама синове, единият от които почина през 2017 г.

За последно посети България преди 7 години, когато заедно с Цветан Цветанов участваха в ритуал по зарязване на лозя в района на Харманли.

На снимката: Месут Йълмаз, съпругата му Берна и синовете им

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0