Почина Елена Аянова, жената, отдала живота си за просветното дело в Ардино

Почина Елена Аянова, жената, отдала живота си за просветното дело в Ардино

Съболезнователен адрес изпратиха кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям до семейст

Съболезнователен адрес изпратиха кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям до семейството и близките по повод кончината на Елена Христова Филипова – Аянова (1939 – 2020), педагог, просветна деятелка и общественичка.
„За непрежалимата загуба на най-близкия Ви и скъп човек е непосилно да се намерят думи, които поне малко да Ви утешат. Приемете нашата искрена съпричастност към болката Ви! Споделяме с Вас мъката от тази огромна загуба, защото кончината на Вашата Майка потопи в скръб не само Вас и Вашите най-близки хора. Дълбока покруса изпита просветното съсловие, цялата ардинска общественост.
Елена Аянова отдаде целия си съзнателен живот на образователното дело в нашия край. През по-голямата част от префосеионалния си живот тя заемаше ръководни постове в трите гимназии и в Отдел „Образование“ на Община Ардино. На всеки от тези постове демонстрира  административно-управленски, педагогически и методически способности и умения. Ползваше се с личен и професионален авторитет сред колегите си. Хиляди нейни ученици носят в сърцата си частици от нейната любов, всеотдайност, вяра в доброто, примера й на добродетелен човек.
Пътят на един достойно изживян живот не свършва с физическия му край. Остава да живее споменът за доблестния човек. Остава следата, остава светлината, огряла духовните хоризонти на хората, с които е бил в съприкосновение. Поколения възпитаници и колеги на Елена Аянова ще носят в сърцата си  чувството на признателност към положения от нея всеотдаен труд и спомена за добротата и благородството й.
Приемете моите лични и на Ръководството на Община Ардино най-искрени съчувствия в тези трудни за всички Вас дни! Нека Ви крепи, да бъде светла диря по пътя Ви примерът на Майка Ви за честно, красиво и всеотдайно изживян живот!“, се казва в адреса.
Елена Аянова е родена на 22 март 1939 година в село Петково, Ардинска околия. Завършва Физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи като учителка по Физика в Климатична гимназия „Хр. Смирненски” – Ардино. Била е зам.-директор на СПУ „Г. Димитров”, директор на Оздравително средно професионално-техническо училище „Хр. Смирненски” – Ардино, директор на Бял-изворската гимназия и отново на Оздравителния техникум – Ардино. Работила е и в Отдел „Образование” на Община Ардино.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0