Почетоха паметта на лейтенант Калеев и ефрейтор Русев, загинали в престрелка с диверсанти

Почетоха паметта на лейтенант Калеев и ефрейтор Русев, загинали в престрелка с диверсанти

Представители на ПП ГЕРБ Крумовград поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на лейтенант Младен Калеев и ефрейтор Илия Русев

Представители на ПП ГЕРБ Крумовград поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на лейтенант Младен Калеев и ефрейтор Илия Русев в село Черничево.

По традиция всяка година местните хора се събират, за да се поклонят пред саможертвата на двамата български граничари, загинали в престрелка в района на Черничево, изпълнявайки служебния си дълг. На 21 август 1952 г. в сражение с диверсанти, опитващи се да проникнат у нас от гръцка територия, са убити командирът на заставата лейтенант Младен Калеев и редник Илия Стойков Русев, родом от село Крум, Хасковско. Цялата вражеска група е унищожена. Тялото на Калеев е транспортирано за погребение в родното му село Рогозен. Посмъртно е повишен в звание старши лейтенант. Удостоен е с почетното звание „Герой на Гранични войски“. Местността, в която са убити, е наречена „Калеев гроб“, а в близост е издигнат паметник на двамата граничари.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0